Aktuálně

18. 9. 200914:25

MO: Rozhodnutí o radaru nemění nic na spolupráci s USA

Změna amerických plánů na budování radarové stanice v ČR nijak neovlivní bilaterální česko-americkou spolupráci v oblasti obrany.

Ta je dále nadstandardní a pokračuje podle uzavřených dohod.

Vzájemná spolupráce není nijak vázaná na protiraketovou obranu ani na radarovou stanici v Brdech. Česká republika patří mezi několik málo zemí, které mají s americkou stranou uzavřenou Deklaraci o strategické spolupráci v oblasti obrany.

Tato dohoda zahrnuje široké spektrum oblastí spolupráce od podpory jednotek Armády České republiky v zahraničních misích až po možnost společných investic v oblasti obranných technologií.

Není nutné přehodnocovat ani ostatní doprovodné dohody se Spojenými státy, které se týkají například vědeckotechnické spolupráce nebo výměny informací v oblasti výzkumu a vývoje. Ani jedna strana se nikdy nesnažila podmiňovat jejich uzavření umístěním radaru v Čechách.

Rozhodnutí americké administrativy nijak neovlivní bezpečnost České republiky.

„Jsme řádným a platným členem NATO, naše kolektivní bezpečnost je zaručena. Protiraketová obrana se nezastavila, pouze bude modifikována a přizpůsobí se novým formám hrozeb,“ shrnul situaci ministr obrany Martin Barták z pracovní cesty po USA.

Zdroj: Ministerstvo obrany