Aktuálně

21. 9. 200910:05

Zítra si připomeneme Evropský den bez aut

Evropský den bez aut zakončuje Evropský týden mobility, jenž probíhá od 16. září.

Tento den má, podobně jako celý Evropský týden mobility, upozornit na problém stále rostoucí individuální automobilové dopravy ve městech – a má lidem nabídnout alternativy – jízdu veřejnou dopravou, jízdu na kole či procházku a hlavně zábavu a poučení na ulici bez aut. V letošním roce se tato celoevropská kampaň zaměřuje na téma: „Naše město – naše klima“, tedy na zlepšení klimatu ve městech.

V Havlíčkově Brodě budou žáci základních škol za účasti Městské policie kontrolovat chodce na přechodu a odmění ty, kteří přecházejí bezchybně. Ve Frýdlantu studenti Gymnázia Frýdlant organizují pokus o zápis do České knihy rekordů v nejvyšším počtu kol na jednom místě. V Kojetíně zahájí Den bez aut starostové měst a obcí z mikroregionu Střední Haná projížďkou na kolech.

Česká, moravská a slezská města se do Evropského dne bez aut (22. září) zapojují již poosmé, celkem se přihlásilo 85 měst, mnohá ale pořádají Den bez aut v jiném dni Týdne mobility.

V Evropě se letos Evropského týdne mobility a Evropského dne bez aut účastní 33 zemí Evropy a pět zemí z jiných kontinentů (Brazílie, Ekvádor, Japonsko, Jižní Korea a Kanada). Do kampaně se přihlásilo celkem 1664 měst.

Více informací naleznete na internetových stránkách ministerstva pro životní prostředí