Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

23. 9. 200918:02

Cameron potvrdil Klausovi plán britského referenda o smlouvě EU

České noviny ze dne 23.9.2009; Autor: čtk

Londýn - Šéf britských konzervativců David Cameron poslal Václavu Klausovi dopis, v němž českého prezidenta ujišťuje, že když pozdrží svůj podpis lisabonské smlouvy o reformě Evropské unie, konzervativci po svém očekávaném vítězství v britských volbách vypíší o smlouvě referendum a budou usilovat o její odmítnutí. Napsal to dnes list Daily Mail. Existenci dopisu ČTK potvrdil mluvčí konzervativců, podle něhož list "byl odeslán před několika týdny".

Konzervativci prý "nenabádali prezidenta Klause, jak má postupovat". "Ale vzhledem k tomu, že smlouva ještě nebyla ve všech členských zemích (EU) ratifikována, je správné, aby evropští představitelé věděli, co by za nynější situace udělala konzervativní vláda," uvedl mluvčí.

"Ratifikace lisabonské smlouvy je suverénním rozhodnutím každého členského státu. Již několikrát jsem vyzýval k dokončení tohoto procesu v České republice, a to bez dalšího zbytečného zdržování," sdělil ČTK český ministr pro EU Štefan Füle. Podle něj je spojování dokončení ratifikačního procesu v Česku s eventuálními zájmy britských konzervativců kontraproduktivní pro ČR i pro EU.

"David Cameron (v dopise) jasně a pevně vysvětlil náš postoj k lisabonské smlouvě," uvedl mluvčí britských konzervativců. "Jak soustavně prohlašujeme, pokud nebude smlouva platit v době příštích parlamentních voleb a bude zvolena konzervativní vláda, zastavíme ratifikaci v Británii a uspořádáme referendum vyzývající k jejímu odmítnutí. Pokud bude odmítnuta, bude to její konec."

Pravicový bulvární deník Daily Mail napsal, že to je poslední pokus, jak pohřbít kontroverzní smlouvu reformující instituce Evropské unie. Pokud Irové podle očekávání smlouvu na začátku října schválí v druhém referendu, jsou Češi poslední reálnou překážkou pro její ratifikaci, dodal list.

Předseda zahraničního výboru českého Senátu Jiří Dienstbier (za ČSSD) ČTK řekl, že Cameron slíbil referendum při svém zvolení do čela strany. Podle Dienstbiera ale část britských konzervativců smlouvu podporuje a věří, že dokument do voleb začne platit a Cameron slib nebude moci dodržet, "poněvadž sám by to splnit vlastně ani moc nechtěl". Druhé skupině, která je proti hlubší evropské integraci, pak stejně jako Klausovi nahrává podle Dienstbiera postoj senátorů hlavně z ODS, kteří příští týden opětovně zpochybní smlouvu u Ústavního soudu.

Jeden z těchto senátorů Jiří Pospíšil (ODS) odmítl, že by jejich snaha s Cameronovou žádostí souvisela, byť slib britského referenda o smlouvě je znám dlouho. Stejně tak odmítl úterní výzvu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, aby předseda ODS Mirek Topolánek senátorům v ústavní stížnosti zabránil. "To prostě u nás nejde," řekl ČTK Pospíšil. Dienstbier označil jejich záměr jen za obstrukci. Klausův úmysl rozhodnout o podpisu smlouvy jako poslední v Evropě "staví ČR na ohon evropské integrace", dodal Dienstbier.

Referendum v Británii by takřka s určitostí nyní smlouvu odmítlo. Cameron podle konzervativních zdrojů sdělil Klausovi, že když smlouva nebude ratifikována, uspořádá o ní rychle referendum. Stejně tak prý českého prezidenta ujistil, že mu pomůže s kampaní proti smlouvě. "Cameron řekl Klausovi, že když vydrží několik měsíců, bude tam s ním" a pomůže mu, řekl listu tento zdroj.

Další zdroj blízký Cameronovi potvrdil, že dopis byl odeslán v srpnu, ale že Klause výslovně nevyzývá, aby smlouvu zdržoval, uvedl Daily Mail.

Britští konzervativci jsou proti lisabonské smlouvě, kterou labouristická vláda nechala ratifikovat v parlamentu. Jejich oficiální pozice je, že v případě volebního vítězství vyhlásí referendum, pokud ještě dokument nebude ratifikován ve všech státech EU.

Zatím není jasné, co britští konzervativci udělají, pokud Lisabon do té doby vstoupí v EU v platnost. David Cameron pouze řekl, že "nenechá věci tam, kde jsou".

Konzervativci jsou horkými favority britských voleb, které budou nejpozději začátkem června 2010.

Autor: ČTK

www.ctk.cz