Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

29. 9. 20098:14

Lisabonská smlouva opět poputuje před Ústavní soud

ČT1 ze dne 29.9.2009

Moderátor

Lisabonská smlouva opět poputuje před Ústavní soud. Senátoři ODS si ale stěžují na celý dokument, nejen na některé části, jako tomu bylo loni na podzim. Tehdy také soud rozpor s˙ústavou nenašel.

Autor

K rychlejšímu podání stížnosti vybídla senátory také vláda. Odkládání konce ratifikačního procesu by podle kabinetu mohlo ohrozit vliv ČR v˙unii.

Petr Pakosta, senátor:

My uvedeme řadu příkladů, ale velmi důrazně budeme žádat, aby se Ústavní soud vyjádřil k˙celé Lisabonské smlouvě.

Autor

Na případné rozhodnutí Ústavního soudu se rozhodl vyčkat i prezident Václav Klaus. Podobně jako v˙Polsku, chybí i u nás pod Lisabonskou smlouvou jen podpis hlavy státu. Tlak kvůli Lisabonu sílí i ze strany unie. Podle Hospodářských novin vymysleli ale právníci blízcí vládě řešení pro případ, že prezident bude svůj podpis neustále odkládat. Podají na něj žalobu k˙soudu za nečinnost.

Štefan Füle, ministr pro evropské záležitosti:

Vím o tom a jsou někteří právní experti, kteří navrhují, aby vláda touto cestou šla, ale já jsem na posledním jednání kabinetu řekl, že v˙této fázi nevidím k˙podobnému postupu důvod.

Autor

První stížnost předložil celý Senát loni v˙září, v˙listopadu Ústavní soud řekl, že pasáže, na které si stěžuje, v˙rozporu s˙ústavou nejsou.