Aktuálně

30. 9. 200914:08

Filipínská prezidentka děkuje České republice

Praha 30.9. 2009 – Filipínská prezidentka Gloria Arroyo dnes v bezprostřední reakci na okamžitou pomoc vlády Jana Fischera Filipínám postiženým přírodní katastrofou zaslala osobní poděkování premiérovi a občanům České republiky. Prezidentka také zdůraznila, že Česká republika byla mezi prvními, kdo přátelskou pomoc poskytl.

Vláda ČR reagovala na tragickou situaci na Filipínách a včera během svého zasedání schválila okamžitou humanitární pomoc v hodnotě 100 000 euro. Tuto částku vláda uvolnila z vládní rozpočtové rezervy.

Filipínskou republiku postihly nejhorší záplavy za několik desítek let během minulého víkendu. Filipíny se samy nedokážou vypořádat s přírodní katastrofou, kterou jim přinesla tropická bouře. Tamní vláda proto požádala o naléhavou pomoc.

„Vztahy mezi ČR a Filipínami skutečně nikdy nebyly lepší než dnes“, říká premiér Jan Fischer, který navštívil Filipínskou republiku během své pracovní návštěvy v první polovině září tohoto roku. Osobně se zde setkal s filipínskou prezidentkou Glorií Arroyo a jejím kabinetem a byl v této zemi velmi vřele přijat.

Roman Prorok, mluvčí vlády ČR