Aktuálně

3. 10. 200919:39

Tiskové prohlášení předsedy Vlády ČR k výsledkům irského referenda

Praha, 3. října 2009  – Včerejší rozhodnutí irských občanů o souhlasu s ratifikací Lisabonské smlouvy je velmi dobrou zprávou pro občany všech členských zemí EU. Zveřejněný výsledek irského referenda znamená odstranění hlavní překážky stojící v cestě úspěšnému dokončení dlouhé institucionální debaty započaté již v roce 2001.

„Toto rozhodnutí je také dobrou zprávou pro ambice a cíle Evropské unie, a proto věřím, že i v ČR se ratifikaci podaří co nejdříve úspěšně dokončit,“ uvedl předseda vlády Jan Fischer.

Nyní je zapotřebí definitivně uzavřít diskuse o evropském institucionálním rámci, aby se EU a její členské státy mohly začít naplno věnovat řešení palčivých otázek dneška i nadcházejících měsíců a let. Lisabonská smlouva je vhodným kompromisem vedoucím k modernější, pružnější a demokratičtější EU, která bude přínosem pro své členy a silným hráčem v globálním světě 21. století.

Je potěšitelné, že ke kladnému výsledku referenda o souhlasu s ratifikací Lisabonské smlouvy přispěly i právní záruky Irské republice vyjednané pod vedením českého předsednictví na červnové Evropské radě. Nyní je především nutné učinit zbývající kroky k dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy ve všech členských zemích EU v souladu s jejich ústavními pravidly.

Česká republika si uvědomuje odpovědnost, která na ní v této souvislosti leží. Na řešení tohoto úkolu intenzivně pracuje Ústavní soud. Předseda Vlády ČR Jan Fischer je přesvědčen o tom, že se podaří ratifikaci dokončit tak, aby Lisabonská smlouva mohla vstoupit v platnost do konce roku 2009 a Česká republika dostála svému závazku z červnové Evropské rady.

Premiér Jan Fischer uskuteční 7. října 2009 plánovanou návštěvu Bruselu, kde se setká s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem a současným předsedou Evropské rady, švédským ministerským předsedou Fredrikem Reinfeldtem.

Roman Prorok, mluvčí vlády ČR

Kontakt:

Roman Prorok, mluvčí vlády ČR, ředitel tiskového odboru

e-mail:prorok.roman@vlada.cz, +420 777 290 061

 

Marie Faturová, Kabinet ministra vlády pro evropské záležitosti

Cabinet of the Minister for EU Affairs

e-mail: faturova.marie@vlada.cz ,+420 725 845 697

Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana