Aktuálně

6. 10. 20099:47

Den otevřených dveří v Kramářově vile

V sobotu 10. října se Kramářova vila otevře pro veřejnost od 10 do 17 hodin.

Návštěvníci mají v tento den ojedinělou možnost nahlédnout do míst, kde se setkávají významné osobnosti české i světové politické scény.

První československý předseda vlády Karel Kramář nechal svou vilu vystavět v roce 1915. Budova o rozloze 700 m2 měla 56 rozmanitých místností. Nacházely se zde ložnice, pracovny, jídelny, salony, haly, hostinské pokoje, ale i například lázně. V okolí vily byly vystavěny skleníky, tenisový kurt a park. Originální interiér vily vznikal za přispění významných umělců, jako byl profesor Uměleckoprůmyslové školy J. Beneš nebo sochař Celda Klouček.

Po smrti manželů Kramářových v roce 1938 přešla vila do vlastnictví Společnosti Karla Kramáře. Na konci třicátých let objekt spravovalo Národní muzeum a v roce 1952 připadla vila Úřadu předsednictva vlády. V této době sloužila převážně k prezentaci a ubytování státních návštěv. V devadesátých letech byla vila kompletně zrekonstruována a od roku 1998 slouží jako rezidence předsedy vlády České republiky.

Letošní den otevřených dveří bude doprovázen jedinečnou výstavou prostorových objektů dvou významných umělců Václava Ciglera a Michala Motyčky s názvem Zdvojená vertikála.

Výstava bude veřejnosti přístupná dne 10. října 2009, 10 – 17 hodin.

Více informací na internetových stránkách Informačního centra vlády ČR