Aktuálně

26. 10. 200915:34

Vláda zamítla prodej ČSA

Vláda dnes, v pondělí 26. října 2009, na svém pravidelném zasedání zamítla prodej Českých aerolinií konsorciu firem Unimex a Travel Service.

Premiér Jan Fischer uvedl, že vláda tak rozhodla na návrh ministra financí Eduarda Janoty. K dalšímu postupu řešení situace ČSA ministr Janota uvedl že: „18. listopadu proběhne valná hromada, která projedná restrukturalizační plán, který bude podkladem pro jednání v Bruselu o restrukturalizaci společnosti“. O výsledku jednání valné hromady bude Janota vládu dále informovat.

Jedním z dalších bodů, které dnes vláda schválila, byl návrh ministra dopravy o výši časových poplatků za užívání pozemních komunikací, tzv. dálničních známek. Vláda se shodla na zvýšení tohoto ročního poplatku pro vozidla do 3,5 tuny o 200 korun. Cena dálniční známky pro rok 2010 tak bude činit 1200 Kč. Důvodem tohoto zdražení je podle premiéra Jana Fischera nutnost lepšího financování oprav a údržby rychlostních komunikací.

Ve středu 28. října 2009 vláda na mimořádném zasedání projedná návrh mandátu k účasti delegace ČR vedené předsedou vlády Janem Fischerem na zasedání Evropské rady v Bruselu ve dnech 29. a 30. října 2009.