Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

27. 10. 20098:10

Začíná jednání Ústavního soudu o Lisabonu

Deník "Právo" ze dne 27.10. 2009; Autor: Jan Rovenský

Pozornost nejen českých, ale i evropských politiků, se dnes soustředí do Brna, kde Ústavní soud (ÚS) začne veřejně projednávat již druhé podání senátorů proti Lisabonské smlouvě.

Kvůli složitosti případu se však nepředpokládá, že by rozsudek padl ještě týž den.

Generální sekretář ÚS Tomáš Langášek na dotaz Práva nechtěl termín předjímat. Premiér Jan Fischer nicméně připustil, že nečeká, že dnes veřejnost uslyší verdikt. "Může se však přiblížit termín dalšího zasedání ÚS, kde by už mohl rozhodnout," prohlásil.

Skupina 19 senátorů, především z ODS, jež za stížností stojí, se obává hlavně omezení svrchovanosti ČR a přenesení klíčových pravomocí na orgány EU.

Dnes přednese úvodní zprávu k Lisabonu soudce-zpravodaj Pavel Rychetský, poté se vyjádří účastníci řízení. Za skupinu senátorů předstoupí Jiří Oberfalzer (ODS) a právníci Jaroslav Kuba a Vladimír Balaš, prezidenta Václava Klause bude zastupovat právník Aleš Pejchal, vládu ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle, Sněmovnu a Senát jejich předsedové Miloslav Vlček (ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS).

Česko zůstává jedinou zemí EU, která Lisabon dosud neratifikovala. Chybí podpis prezidenta. Václav Klaus svůj podpis nedávno podmínil vyjednáním výjimky z Listiny základních práv EU.

Podle Fischera vláda, prezident a švédské předsednictví EU na přesné formulaci, která "umožní průchodnost" na jednání šéfů států a vlád na summitu EU 29. a 30. října, prý stále pracují.

"Text se mezi námi a Švédskem rodí, už se dostává do finále," podotkl premiér. "Vytváříme všechny předpoklady, aby Lisabon vstoupil v platnost od počátku příštího roku," dodal.