Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

27. 10. 20098:12

Fischer: Klaus slíbil, že Lisabon nakonec podepíše

Deník "Hospodářské noviny"; Autor: Petr Vašek

Ústavní soudci rozhodují o Lisabonské smlouvě. V "Klausově výjimce" zmínka o dekretech nebude.

Jen několik hodin předtím, než dnes začnou ústavní soudci rozhodovat o osudu Lisabonské smlouvy, jim premiér Jan Fischer nepřímo vzkázal, že jsou poslední překážkou, která může smlouvu zablokovat. Prezident Václav Klaus totiž podle Fischera smlouvu nakonec podepíše. Poté, co ji schválí Ústavní soud, a poté, co vláda vyjedná Česku výjimku z Listiny práv EU. Výjimka má Česku zajistit nezpochybnitelnost Benešových dekretů.

"Fredrik Reinfeldt po rozhovoru, který vedl s prezidentem, dospěl k závěru, že ta sdělení, která dostal, jsou dostatečná, aby ho přesvědčila, že prezident bude připraven podpis připojit," řekl Fischer. Klaus se nechtěl k Fischerovým slovům vyjadřovat. Už v pátek ale řekl, že pokud Fischer vyjedná podobnou výjimku k Listině práv EU, jako má Polsko a Velká Británie, bude spokojený.

Výjimku pro Klause ještě mohlo zkomplikovat Maďarsko. To včera začalo hrozit, že pokud bude ve smlouvě zmínka o dekretech, jednání zablokuje. Český vicepremiér Štefan Füle ale Maďary ubezpečil, že o dekretech nebude ve výjimce nic. Výjimka by mohla začít platit poté, co bude vpravena do závazné části smlouvy. To by se mělo stát při očekávaném vstupu Chorvatska do EU v roce 2011 či 2012.