Aktuálně

27. 10. 200912:56

Premiér představil výstavu „My jsme to nevzdali aneb Příběhy 20. století“

Premiér Jan Fischer dnes na tiskové konferenci slavnostně představil výstavu „My jsme to nevzdali aneb Příběhy 20. století“.

Výstava, kterou připravilo sdružení Post Bellum, představuje osudy lidí, kteří se nesmířili s bezprávím totalitních režimů 20. století a byli ochotni bojovat proti zlu, které se v té době zdálo nepřekonatelné. Výstavní cesta vedoucí od Pražského hradu přes Klárov, Národní třídu až na Václavské náměstí je koncipována na 150 panelech, které představují portréty válečných veteránů, protinacistických a protikomunistických odbojářů, lidí, kteří prošli nacistickými či komunistickými lágry, disidentů a studentů 17. listopadu 1989. Mezi těmito osobnostmi jsou např. Josef Hercz, Anna Hyndráková, Vasil Korol, František Zahrádka, Oto Mádr, Václav Malý, Vladimír Merta, Petr Placák a další.

Premiér, který převzal záštitu nad touto výstavou, ve svém projevu připomněl, jak je důležité si připomínat hrdinství lidí, kteří se obětovali v boji proti totalitám minulého století. „My se chystáme oslavit dvacet let svobody, ale musíme si stále znovu a znovu připomínat, že naše dnešní svoboda stojí na hrdinství a utrpení tisíců těch, kteří to nevzdal“, řekl předseda vlády

Dnešního představení výstavy se mimo jiné zúčastnil ředitel sdružení Post Bellum Mikuláš Kroupa, dále ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček, starosta Městské části Praha 1 Petr Hejma či zástupce pamětníků Jiří Stránský. Výstava se koná od 29. 10. do 23. 11. 2009.

Další informace o výstavě na stránkách:

http://www.postbellum.cz/

http://www.pametnaroda.cz/

http://icv.vlada.cz/default.htm