Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

4. 11. 200910:44

České předsednictví EU na mediálním kolbišti

Praha, 3. listopadu 2009 –  V Evropském domě v Praze (Jungmannova 24) bude dne 5. listopadu 2009 v 9:30 představena nezávislá analýza společnosti Newton Media a.s., která mapuje mediální obraz českého předsednictví v Radě. EU.

Odborný seminář, který se bude konat za účasti zástupců akademické sféry a specialistů na problematiku médií – sociologa Ivana Gabala, politologa Michaela Romancova, bruselské zpravodajky LN v době předsednictví Kateřiny Šafaříkové a Michaely Jelínkové, bývalé mluvčí vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, se bude snažit odpovědět na otázky, jaký obraz vytvářela tuzemská média v první polovině letošního roku o českém předsednictví, jak tím ovlivňovala  vnímání této významné události českou veřejností. Co nejvíce prospělo mediálnímu obrazu Čechů v čele Evropy a jaké kauzy jej naopak nejvíce poškodily?

Analýza, která zkoumala celkem 44 000 příspěvků publikovaných v tisku,  televizi, rozhlase a na internetu, také zmapovala publicitu hlavních aktérů českého předsednictví, jejich hodnocení v médiích a porovnala mediální obraz českého, francouzského a slovinského předsednictví. Projekt svým grantem finančně podpořil Odbor informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR.

Celkové hodnocení českého předsednictví v tuzemských médiích bylo výrazně ovlivněno pádem vlády Mirka Topolánka, který se stal nejčastějším námětem negativních a ambivalentních příspěvků. Tyto příspěvky zpravidla nekritizovaly samotný výkon českého předsednictví, ale poškození jeho pověsti či akceschopnosti kvůli střídání vlád. Z nastalé situace média vinila nejčastěji parlamentní opozici v čele s Jiřím Paroubkem, bývalé koaliční poslance, kteří se postavili proti vládě, a v některých případech i prezidenta Václava Klause, který se na pádu české vlády podle některých komentátorů nepřímo podílel.

Pozitivní hodnocení českého předsednictví nejčastěji souviselo se snahou vyřešit spor o plyn mezi Ruskem a Ukrajinou, s přístupem předsednického týmu ke globální ekonomické krizi a s tím spojeným odmítáním protekcionismu či s červnovým summitem Evropské rady v Bruselu. Další závěry analýzy budou předneseny přímo na semináři, kde obdržíte rovněž CD s kompletní analýzou. 

V případě Vašeho zájmu prosíme o potvrzení účasti na e-mailovou adresu public@vlada.cz.

Kontakty:

Marie Faturová, tisková mluvčí ministra pro evropské záležitosti

e-mail:faturova.marie@vlada.cz, +420 725 845 697

Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana


Věra Čarná, vedoucí oddělení mediálních analýz, Newton Media, a.s

e-mail: vera.carna@newtonmedia.cz, +420 225 540 111