Aktuálně

24. 11. 200913:12

Premiér se zúčastnil slavnostního jednání Českomoravské konfederace odborových svazů

Předseda vlády ČR Jan Fischer se dnes, 24. Listopadu 2009, zúčastnil slavnostního jednání při příležitosti 20. výročí generální stávky a vzniku Sdružení stávkových výborů, které pořádá Sněm Českomoravské konfederace odborových svazů.

Setkání se uskutečnilo za přítomnosti představitelů tehdejšího Sdružení stávkových výborů, kteří stávku organizovali.

Před dvaceti lety došlo k násilnému potlačení studentské demonstrace a celé tehdejší Československo ovládla dvouhodinová generální stávka. Tato událost je spjata se vznikem ČMKOS. Tímto mohutným spontánním protestem lidí všech profesí vyvrcholil odpor vůči totalitní moci.

Pro přípravu generální stávky vzniklo Sdružení stávkových výborů, které také koordinovalo jejich činnost. Zpočátku se jednalo de facto o informační centrum, jehož funkce byla odpovídat lidem na dotazy ohledně případných perzekucí vyplývajících ze stávky. Hlavním posláním však bylo zajistit úspěch stávky, která nakonec proběhla 27. listopadu 1989 od 12 do 14 hodin. Po celém území republiky se jí zúčastnilo 75 procent občanů. Stávkové výbory se staly zárodkem nových odborů, jejichž hlavním zájmem bylo, aby transformace společnosti byla sociálně únosná.

Současný předseda ČMKOS Milan Štěch generální stávku označil za zásadní a poslední krok, kdy komunistická reprezentace doznala, že není cesty zpátky a musela tudíž přistoupit k jednáním. Podle Milana Štěcha se otevřela cesta k tomu, aby věci, které revoluce přinesla, probíhaly rychleji.

V rámci jednání Sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů proběhne zítra, 25. Listopadu 2009, tisková konference, která se bude zabývat tématem kolektivního vyjednávání v roce 2009 a důsledky zneužívání krize a dále analýzou ČMKOS o vývoji inflace v roce 2009 a odhadem na rok 2010. Akce se koná v pražském hotelu Olšanka.