Aktuálně

25. 11. 200912:38

Ministr zahraničních věcí Kohout zahájil návštěvu Iráku

Na své pracovní návštěvě Iráku se ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout setkal se svým rezortním protějškem Hošjarem Zibarím .

Mezi hlavní body rozhovoru patřilo téma nadcházejících iráckých parlamentních voleb. Ty se v zemi uskuteční začátkem příštího roku.

Ministr Zibarí na jednání ocenil dlouhodobou podporu České republiky v období irácké transformace a ocenil vysílání rádia Free Iraq, které zejména v devadesátých letech sehrálo důležitou roli v šíření objektivních informací do regionu. Na základě četnosti a pravidelnosti státních návštěv a bilaterálních jednání mezi oběmi zeměmi vyvodili ministři vynikající vzájemné vztahy.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský, který Irák navštívil ve dnech 26. až 29. října tohoto roku, zdůraznil zájem českých společností rozšířit své podnikatelské a obchodní aktivity na území celého Iráku. Ministr Kohout v této návaznosti jednal o důležitosti dokončení jednání o základních ekonomických smlouvách mezi Českou republikou a Irákem, především o uzavření smlouvy o vzájemné ochraně investic a smlouvy o zabránění dvojího zdanění. Obchodní a ekonomická spolupráce obou zemí má dlouholetou tradici.

Dnes v podvečer se Jan Kohout setká s předsedou Poslanecké sněmovny Ajjádem As-Sámarrá’ím, zítra pak proběhne setkání s předsedou vlády Núrím Kámilem al-Málikím a víceprezidentem Tárikem Al-Hášimim.