Aktuálně

30. 11. 200916:15

Premiér uvedl do funkce nové ministry

Ministrem pro evropské záležitosti bude Juraj Chmiel, ministrem životního prostředí Jan Dusík a post ministra a šéfa legislativní rady vlády obsadí Pavel Zářecký.

Jako prvního uvedl do funkce premiér Jan Fischer ministra a předsedu legislativní rady vlády Pavla Zářeckého. Pavel Zářecký již stejnou funkci zastával v letech 2005 a 2006. Post předsedkyně legislativní rady vlády dosud zastávala ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Jako další z ministrů byl do funkce ministra pro evropské záležitosti uveden Juraj Chmiel, který doposud působil jako velvyslanec ČR v Austrálii. Nominován byl ODS a ve funkci nahradí Štefana Füleho, který se stal českým kandidátem na eurokomisaře.

Obě ministerstva sídlí ve Strakově akademii, sídle Úřadu vlády ČR. Při Úřadu vlády ČR tak budou působit celkem tři ministerstva. Tím třetím je úřad ministra pro lidská práva Michaela Kocába.

Jako poslední byl dnes do funkce uveden Jan Dusík, který doposud na Ministerstvu životního prostředí působil coby náměstka ministra. Dosavadní ministr Ladislav Miko, se vrací na své předchozí působiště na půdě Evropské komise v Bruselu.

Do svých nových úřadů ministři spolu s premiérem zamířili z Pražského hradu, kde je oficiálně do funkcí jmenoval prezident Václav Klaus