Aktuálně

7. 12. 200917:02

Vláda schválila projekt na čerpání z fondů Evropské unie

Vláda premiéra Jana Fischera dnes poprvé zasedala v nové sestavě.

Vláda schválila mj. podmínky obchodování s emisními povolenkami či nařízení jak o umělých, tak o přírodních omamných látkách a anabolikách zneužívaných pro doping a určila tolerovanou hranici za jejich držení.

Na návrh ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové schválila vláda několik návrhů nařízení vlády pro účely trestního zákoníku. Ministři se shodli na tom, jaké rostliny či houby budou považovány za omamné či psychotropní a jaké je jejich případné tolerované množství. Bude mezi ně patřit například konopí, kaktusy obsahující meskalin nebo lysohlávky. Rozlišovat se bude například přechovávání marihuany a hašiše pro vlastní potřebu. Lidé budou moci beztrestně pěstovat pouze pět takových rostlin a držet bude možné 40 hub s halucinogenními účinky. Množství bylo dosud upraveno pouze interním rozkazem policejního prezidenta, který byl jenom orientační. Další nařízení určuje, co je považováno za látky s anabolickým a jiným hormonálním a metodu spočívající ve zvyšování přenosu kyslíku v lidském organismu či další metody s dopingovým účinkem. Návrh o nařízení týkající se jedů a uměle vyrobených omamných a psychotropních látek se kabinet rozhodl odložit a jednat o něm bude na schůzi za dva týdny.

Vláda dále schválila souhlasné stanovisko se senátorským návrhem novely zákona o podmínkách obchodování s emisními povolenkami, podle kterého se pro výrobce elektřiny a teplárny zmírní pravidla pro přidělování povolenek na emise. Novela prodlužuje termíny pro investice do modernizace výroby, které jsou podmínkou pro získání povolenek. Návrh, který předložil ministr a předseda Legislativní rady vlády Pavel Zářecký, dává výrobcům na předložení projektů tři měsíce navíc.

Na návrh ministerstva financí schválila vláda projekt na čerpání 500 milionů korun z Evropského sociálního fondu a Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Peníze budou použity na školení zaměstnanců daňové správy. S pomocí evropských peněz vzniknou odborné a jazykové vzdělávací programy. Také se počítá s vytvořením a zavedením systému Elektronické fakturace. Zaměstnanci budou školeni také pro elektronický styk nebo v komunikaci s občany.

Vláda dnes vyjádřila neutrální stanovisko k návrhu poslanců Jaroslava Fialy, Marka Bendy, Bohuslava Sobotky, Zdeňka Jičínského a dalších na změnu ústavního zákona, který by Nejvyššímu kontrolnímu úřadu zaručoval širší pravomoci. Podle této ústavní novely by úřad mohl kontrolovat hospodaření obcí, krajů a dalších společností, které využívají veřejné peníze. Nyní může prověřovat pouze hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Pod kontrolu NKÚ by připadly i instituce, které hospodaří s penězi Evropské unie. Návrh obsahuje i ustanovení, které zavádí devítileté funkční období prezidenta a viceprezidenta úřadu. Kabinet s věcným záměrem návrhu souhlasí, nepovažuje ale za nutné stanovit to přímo v ústavě tak detailně, řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády premiér Jan Fischer.