Aktuálně

11. 12. 200914:07

Česká republika přispěje chudým zemím na boj s klimatem

Premiér Jan Fischer zastupuje Českou republiku na dvoudenním summitu Evropské unie

Premiér Jan Fischer zastupuje Českou republiku na dvoudenním summitu Evropské unie, který začal včera 10. prosince 2009 v Bruselu. Hlavním tématem jednání představitelů států Unie je další postup v boji proti hospodářské krizi a globálnímu oteplování.

Výsledkem dvoudenního jednání je částka ve výši 7,2 miliardy eur (187 miliard korun), která bude použita na boj s klimatickými změnami v letech 2010 až 2012. O konečné sumě rozhodli představitelé unijních států na dnešním jednání. Původní odhady hovořily o částce okolo pěti až sedmi miliard eur (130 až 182 miliard korun).

Česká republika poskytne rozvojovým státům celkem 12 milionů eur (300 milionů korun), které chudé státy využijí na boj s klimatickými změnami. Tento finanční příspěvek bude podle premiéra Jana Fischera použit z prostředků vyčleněných na pomoc rozvojovým zemím. Premiér po včerejším jednání summitu také sdělil, že není dosud rozhodnuto, do kterých regionů světa příspěvek České republiky poputuje.

Podle švédského ministerského předsedy Fredrika Reinfelda, premiéra předsedající země EU, který vede formální schůzku Unie, přislíbila příspěvek už před jednáním více než polovina ze všech sedmadvaceti členských zemí. Například Velká Británie slíbila příspěvek v přepočtu asi 22,8 miliardy korun, Švédsko 800 milionů eur (20,6 miliardy Kč) a Belgie, která má přibližně stejný počet obyvatel jako Česká republika, sumu ve výši 150 milionů eur (3,9 miliardy korun). Přispívat nehodlá například Maďarsko, které se vážně potýká s finanční krizí.

Evropská unie se zavázala ke snížení emisí skleníkových plynů o 20 procent do roku 2020. Pokud se pro podobný závazek rozhodnou i jiné světové velmoci, zvýší se slib EU na 30 procent. Tématu boje s klimatickými změnami se právě věnuje konference v Kodani. Jedním z jejích hlavních cílů je dospět k úmluvě, která by nahradila kjótský protokol z roku 1997, jehož platnost vyprší v roce 2012.