Aktuálně

16. 12. 200913:10

Vznikne nová národní základna humanitární pomoci

Ve Zbirohu v západních Čechách vznikne centrální sklad humanitární pomoci.

Právě probíhá modernizace skladovacích prostor areálu, který vlastní Hasičský záchranný sbor ČR. Tento areál bude vybaven moderní technikou, která umožní rychlou manipulaci se zásobami i rychlejší výjezd do postižených lokalit.

Z České republiky putují do zahraničí na pomoc při katastrofách, živelných pohromách a dalších krizových událostech desítky milionů korun ročně. Humanitárních akcí se účastní i Hasičský záchranný sbor ČR, kterému ale dosud chyběl centrální sklad pro zjednodušení logistiky. Ten bude nyní postaven v západočeském Zbirohu díky evropské dotaci ve výši 84 milionů korun. S realizací se začalo již v lednu tohoto roku, projekt by měl být dokončen v říjnu 2010.

„Do České republiky proudí humanitární pomoc ze zahraničí, stejně tak Česko poskytuje významnou pomoc jiným státům,“ uvedl Vlastimil Gothard z generálního ředitelství HZS ČR. „Bohužel nám zatím chybí centrální místo, kde bychom skladovali materiální pomoc pro humanitární mise. Velmi to zpomaluje celkovou organizaci, což v krizových situacích není zrovna nejlepší.“

Ministerstvo vnitra ČR získalo na projekt dotace ve výši 84 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu, který přispívá na zvýšení kvality veřejných služeb. Z Integrovaného operačního programu putují finance i na zavádění informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě. Do konce listopadu tohoto roku podpořilo ministerstvo vnitra celkem 18 nových projektů v celkové hodnotě ve výši 3,614 miliard korun. Nejnovější projekty, které žádaly o podporu na modernizaci informačních technologií ve veřejné správě či na zlepšení služeb bezpečnosti, prevence a řešení rizik, podpořilo ministerstvo vnitra částkou 4,5 miliardy korun.