Aktuálně

18. 12. 200912:59

Přísnější pravidla mají snížit počet úrazů na sjezdovkách

Deset pravidel FIS pro chování na sjezdových tratích ulehčí práci záchranářům Horské služby. Větší bezpečnost na sjezdovkách jistě ocení i lyžaři a snowbordisté. V loňském roce se na českých horách zranilo 8 887 lidí.

Nejvíce úrazů se loni stalo při sjezdovém lyžování a snowboardingu. Záchranáři vyjeli celkem ke 1887 zlomeninám a 263 případům bezvědomí. Díky novele zákona o cestovním ruchu se zpřísní pravidla pro ježdění na sjezdovce. Ohledně chování lyžařů přejímá norma dosavadní pravidla Mezinárodní lyžařské federace FIS. 10 pravidel FIS pro chování na sjezdových tratích zahrnuje i ohled na ostatní lyžaře a především zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy. Každý lyžař nebo snowboardista musí jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na viditelnost v terénu.

„Podmínky na práci zaměstnanců Horské služby za poslední dva roky se výrazně zlepšily. Máme nové stanice, ve kterých stoupla úroveň technických i hygienických podmínek. V minulém roce proběhla například úspěšná rozsáhlá pátrací akce po 10 turistech v Krušných horách nebo vyprošťování 11 zraněných z převrácené rolby v Krkonoších,“ říká Jiří Brožek, náčelník Horské služby ČR.

Cílem Horské služby je zabezpečit ochranu a zdraví návštěvníků hor. Během posledních dvou let se zvýšila úroveň práce záchranářů a to především díky prostředkům, které obdrželi od ministerstva pro místní rozvoj.

Pravidla FIS naleznete na stránkách Horské služby.

Zdroj: MMR