Aktuálně

4. 1. 201010:42

ČR se stala členem systému včasné vzdušné výstrahy AWACS

Dne 1. ledna se Česká republika stala součástí aliančního systému včasné vzdušné výstrahy AWACS. Rozhodla o tom vláda 14. prosince 2009.

Vstupem do programu dojde ke zkvalitnění a celkovému posílení obranyschopnosti České republiky. Zároveň se upevní její postavení v rámci NATO.

Státy v programu včasné vzdušné výstrahy jsou chráněny letouny AWACS, pro které je charakteristický více než devítimetrový "talíř" nad trupem. Česká republika bude do programu s názvem NAPMO ročně přispívat částkou 290.000 eur (asi 7,5 milionu korun). Finance půjdou z rozpočtu ministerstva obrany. Přistoupení do systému předcházelo poměrně dlouhé vyjednávání.

NAPMO má v současnosti 17 členů, z nichž 16 (Belgie, Kanada, Dánsko, Německo, Řecko, Itálie, Lucembursko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Španělsko, Portugalsko, Rumunsko, Turecko a Spojené státy) společně provozuje 17 letounů Boeing E-3A, v kódu NATO označovaných Sentry. Sedmnáctou zemí je Velká Británie, která na své náklady provozuje sedm letadel E-3D.

Organizace NAPMO vznikla v roce 1978 v rámci NATO. Podléhá Severoatlantické radě, ale je v rámci NATO finančně, organizačně a administrativně nezávislá. Letouny včasné výstrahy operují především z německé základny Geilenkirchen a využívají také předsunutá letiště v Itálii, Řecku, Turecku a Norsku.

Skupina letadel E-3A AWACS je jedinou mezinárodní leteckou jednotkou NATO. Stroje mají nad trupem více než devítimetrovou anténu a jejich úkolem je objevit případného leteckého útočníka ještě daleko před hranicemi vlastního vzdušného prostoru. Mají schopnost navigovat a řídit vlastní letecké síly v letecké bitvě. Mohou také koordinovat letecké útoky na pozemní cíle či pomáhat s navigací transportním letadlům.