Aktuálně

13. 4. 201010:56

Vláda schválila dny smutku, připadají na 17. a 18. dubna

V souvislosti s polským leteckým neštěstím dnes mimořádně zasedala vláda.

Jediný dnes projednávaný bod se týkal způsobu uctění památky obětí neštěstí polského vládního letadla, při kterém v sobotu zahynul polský prezident Lech Kaczyński s manželkou a další desítky vrcholných představitelů státu, armády a veřejného života.


Vláda ČR se po dohodě s českým prezidentem rozhodla vyhlásit den smutku na 17. a 18. dubna.


„Vyzýváme všechny obyvatele České republiky, aby dne 17. dubna v poledne minutou ticha uctili památku tohoto neštěstí,“ uvedl na tiskové konferenci vicepremiér Jan Kohout. Vláda také rozhodla o stažení vlajek na půl žerdi. Podle vicepremiéra Kohouta tak v den smutku učiní všichni členové vlády.


Vláda ČR doporučuje také všem hejtmanům, primátorům, starostům měst a obcí a vedoucím orgánů veřejné správy, aby zajistili postup podle tohoto vládního usnesení. Vláda dále doporučuje organizátorům všech kulturních a sportovních akcí připadajícím na tyto dny, aby zvážili vhodný způsob uctění památky obětí tohoto neštěstí.


Vicepremiér Jan Kohout na závěr tiskové konference zdůraznil, že tragédie, která se stala Polsku, je zároveň velkou tragédií i pro Českou republiku.