Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

21. 4. 201017:32

ODS: V EU musíme postupovat společně

Parlamentní listy ze dne 21.4. 2010

21.4.2010 18:43 - Čeští europoslanci chtějí společně hájit potřeby domácích obcí a regionů

Další ze společných pracovních snídaní českých europoslanců se v úterý ráno věnovala především budoucnosti čerpání podpory ze strukturálních fondů od roku 2014. Setkání, které zorganizoval europoslanec Oldřich Vlasák (ODS, skupina EKR), navštívili také náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Osvald, ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel nebo eurokomisař Štefan Füle . Tato iniciativa Oldřicha Vlasáka je důležitá především v tom, že pomáhá českým europoslancům a zástupcům Vlády České republiky koordinovat práci a postupovat společně v zájmu našich obcí, měst a regionů.

"Vyjednávání o budoucnosti kohezní politiky, která právě začínají, budou nesmírně složitá, a Česká republika musí shromáždit všechny argumenty, aby byly potřeby našich regionů po roce 2014 co nejlépe uspokojeny. Některé z nich totiž do té doby ´zbohatnou´ a není možné, aby kvůli tomu náhle přišly o možnost čerpat ze strukturálních fondů," říká Oldřich Vlasák.

Česká republika si zatím v čerpání prostředků ze strukturálních fondů vede uspokojivě, ale - jak poznamenal náměstek MMR Petr Osvald: "Není to jen tak, že bychom s radostí rozdělovali peníze těm, kteří na ně mají nárok. Je poměrně složité řídit tolik operačních programů, kolik jich Česká republika v minulosti vytvořila. I to je velká výzva pro příští programovací období po roce 2014 - zjednodušit domácí administrativu."

Významnou roli v přípravě budoucí podoby kohezní politiky EU hraje zvláštní pracovní skupina, kterou zřídil europarlamentní výbor pro regionální rozvoj. Zástupcem skupiny Evropských konzervativců a reformistů a také jediným Čechem je v ní právě europoslanec Oldřich Vlasák.

Ministr Juraj Chmiel europoslance informoval, že Česká republika by měla sdělit svůj oficiální postoj k Barrosově Strategii 2020 do června tohoto roku, což bude ale vzhledem k nadcházejícím volbám nesnadné. Přesto už existuje rámcová pozice ČR, která je ke Strategii 2020 v některých ohledech kritická. Podobně jako skupina EKR tvrdí, že Strategie se málo zaměřuje na produktivitu práce, podnikatele a konkurenceschopnost.

Eurokomisař Štefan Füle informoval české europoslance o svých prvních krocích po nástupu do úřadu (Rozšíření EU a politika sousedství). Chorvatsko podle něj letos nestihne uzavřít přístupová jednání s EU. Nejsložitější kapitola, která obsahuje i vztah Chorvatska s mezinárodním tribunálem v Haagu, totiž dosud čeká na otevření. Na druhou stranu, vztahy EU a Kavkazského regionu se vyvíjejí slibně. Gruzie si podle Štefana Füleho začíná uvědomovat, že spolupráce s EU bude znamenat i řadu závazků a odpovědností, a v případě Ázerbajdžánu je Evropská komise připravena vytvořit zcela specifický smluvní rámec, který by zemi umožnil bližší ekonomickou spolupráci s Unií.