Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

22. 4. 201019:00

Senát odmítl formu, jakou chce EK snížit chudobu o čtvrtinu

Financninoviny.cz 22.4.2010

Praha 22. dubna (ČTK) - Senát přes nesouhlas levice odmítl formu, jakou chce Evropská komise v nové hospodářské strategii EU do roku 2020 snížit chudobu o 25 procent. Lepší je podle něj vytvořit podmínky pro vznik nových pracovních míst. Redukce relativní chudoby byla jednou z priorit strategie Evropa 2020, na ní se EU nedohodla ani na březnovém summitu. Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel se osobně nedomnívá, jak řekl senátorům, že se plán "desetiletky" EU povede schválit na červnovém summitu.

Senát se celkem těsnou pravicovou většinou shodl na tom, že "cíl snižování chudoby nepovažuje za vhodně formulovaný, neboť je přesvědčen, že nejvhodnějším způsobem snižování chudoby je vytváření příznivých podmínek pro tvorbu nových pracovních míst spolu s odpovídajícími motivačními opatřeními". Senátorka KSČM Marta Bayerová neúspěšně navrhovala tuto pasáž zrušit.

Chmiel připomenul, že březnový summit EU schválil je tři z pěti plánovaných hlavních cílů strategie, a to environmentální závazky, zvýšení zaměstnanosti a výdajů na tři procenta hrubého domácího produktu. Zmírnění chudoby ani strategii v oblasti vzdělávání, mimo jiné zvýšit množství přijatých studentů a absolventů vysokých škol na dvojnásobek, přijaty nebyly.

Českými prioritami při dojednávání strategie EU jsou zaměstnanost, kvalitativní růst a konkurenceschopnost. S tím souzní i doporučení Senátu. Podle něj by snahy o oživení vnitřního trhu měly primárně vycházet z odstraňování překážek jeho efektivního fungování a usnadňování přeshraničních podnikatelských aktivit. Senát strategii také vyčetl, že podle něj nedostatečně zdůrazňuje význam jaderné energetiky jako významného zdroje čisté energie.

Strategie měla v horní komoře nejen levicové zastánce, ale i odpůrce z řad pravicových eurokritiků. Například podle senátora ODS Miroslava Škalouda sice stanoví bohulibé cíle, ale jsou to jenom proklamace, nikoli závazné a vymahatelné cíle. Další zástupce ODS Jaroslav Kubera prohlásil, že nový plán je opsanou neúspěšnou lisabonskou strategií a prorokoval, že ji čeká stejný konec. Bez úspěchu navrhl lisabonskou strategii odmítnout a nařídit Evropské komisi přepracování ve smyslu námitek.