Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

26. 4. 20109:47

Česko naléhá na unii, aby poslouchala názor voličů

E15 ze dne 26.4. 2010; Autor: Igor Záruba

Praha - Česká republika podporuje reformní snahu, aby se obyvatelé Evropské unie více podíleli na vytváření politiky celého společenství. Na dnešním zasedání Rady pro všeobecné záležitosti (GAC), které se zúčastní ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel, chce proto apelovat na ostatní státy, aby urychleně vyřešily nejasnosti kolem nástroje zvaného Evropská občanská iniciativa a umožnily jeho využívání.

„Evropská občanská iniciativa je jednou z nejzásadnějších novinek Lisabonské smlouvy. Problém je v tom, že tato smlouva nezachází do velkých podrobností. Právě tyto detaily ovšem určí, zda tento záměr nezůstane čistě teoretickou možností,“ vysvětluje ministr Chmiel.

Předpokladem vstupu občanů do spolurozhodovacího procesu je, aby se na Evropskou komisi obrátil v té či oné záležitosti nejméně milion občanů z podstatného počtu členských států. Stanovení množství potřebných podpisů je složité, protože kvóty pro různé země jsou nastaveny odlišně. Praha je podle informací E15 pro, aby spodní hranice pro počet podpisů neklesla pod 0,2 procenta obyvatel, protože jinak by mohlo nastat zneužití této příležitosti extrémistickými silami.

Připomínku má česká vláda i k vyplňování archů s nejrůznějšími osobními údaji, a to kvůli zneužití. Kabinet nebude souhlasit se žádným nařízením, které by znamenalo ohrožení citlivých dat. „S přítomnými ministry jistě neuděláme za celou debatou tečku, ale průběh dnešního jednání napoví, jestli se obyvatelé EU dočkají této iniciativy už letos, nebo později,“ dodal ministr Chmiel.