Aktuálně

26. 4. 201012:53

Vicepremiér Jan Kohout jednal o nové strategické koncepci NATO

Neformální setkání ministrů zahraničí členských zemí NATO se konalo v estonském Tallinnu.

Mezi hlavní témata jednání patřily nejen aktuální bezpečnostní otázky, ale především tvorba nové strategické koncepce Severoatlantické aliance. Koncepce by měla být schválena letos v listopadu na summitu v Lisabonu. Ministři dále projednali proces reformy NATO, dostali se také k možnostem spolupráce NATO a Ruska, které generální tajemník Aliance A. F. Rasmussen opětovně vyzval k účasti na vybudování systému protiraketové obrany.

Podle českého šéfa diplomacie Jana Kohouta roste nebezpečí raketového útoku proti Evropě a zapojení Ruska do protiraketové obrany by bylo podle něj v zájmu evropské bezpečnosti.

Na schůzce v Tallinnu její účastníci jednali také o nedávno podepsané pražské rusko–americké dohodě o omezení strategické jaderné výzbroje. Ministři se dále dohodli na spuštění Akčního plánu členství v Alianci pro Bosnu a Hercegovinu, která ovšem bude muset splnit řadu podmínek spojených se vstupem do Severoatlantické aliance.

S přispěvateli alianční operace ISAF v Afghánistánu jednali ministři v závěru neformální schůzky také o připravovaném rozšíření kontingentu vojenských instruktorů či o předání zodpovědnosti za bezpečnost v provinciích Afgháncům.

Zdroj: MZV