Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

10. 4. 20109:54

Kondolence Czeslawa Walka a Michaela Kocába polskému lidu

Dnes po deváté hodině nás těžce zasáhla zpráva o tragické havárii letadla s prezidentem Polské republiky Lechem Kaczyńskim, jeho manželkou a významnou částí politické elity Polska, nedaleko smolenského letiště, necelých 20 km od Katyně.

Při havárii letadla zahynulo také téměř celé velení polské armády v čele s náčelníkem generálního štábu gen. Franciszkiem Gagorem a veliteli všech druhů armádních sil – gen. Bronislavem Kwiatkowskim, gen. Andrzejem Blasikem, gen. Wojciechem Potasinskim, viceadmirálem Andrzejem Karweta, gen. Kazimierzem Gilarskim. Při katastrofě zahynuli také další významní představitelé polské politické i společenské elity: místopředsedové polského Sejmu a Senátu Krzysztof Putra a Krystyna Bochanek, předseda Polské národní banky Slawomir Skrzypek, polský Ombudsman Janusz Kochanowski, šéf polskeho Ústavu paměti národa Janusz Kurtka, vojenský biskup Tadeusz Ploski a mnoho dalších.

Událost je o to tragičtější, že země našich nejbližších sousedů a slovanských přátel po desítkách let dosáhla důstojného připomenutí tragických událostí zpočátku druhé světové války. Právě před sedmdesáti lety poslali Stalin a Beria na smrt celou generalitu polské armády, která padla do ruského zajetí po paktu Molotov - Ribbentrop, který rozdělil Polsko mezi Hitlerovu a Stalinovu říši.

Vyjadřujeme upřímnou soustrast všem pozůstalým rodinným příslušníkům obětí tragédie a hluboce soucítíme s celým polským národem nad touto osudovou ztrátou.

V Praze, 10. dubna. 2010

Michael Kocáb v.r.

Czeslaw Walek v.r