Aktuálně

30. 4. 201011:16

Vicepremiér Martin Barták jedná v Afghánistánu

Ministr obrany hovořil na své pracovní cestě o možném výcviku afghánských policistů v České republice.

Ministr Martin Barták se v Afghánistánu, kde je od včerejšího odpoledne na pracovní návštěvě, setkal s afghánským ministrem obrany generálem Abdulem Rahímem Wardakem a ministrem vnitra Mohammedem Hanífem Atmarem.

Jednání českého ministra obrany se zástupci Afghánistánu se týkalo především možnosti školení a výcviku příslušníků afghánské policie v České republice. Podle ministra Bartáka by se mělo jednat zejména o výcvik důstojníků a instruktorů, kteří by se měli později stát součástí Afghánské národní policie. Zástupci afghánské vlády nabídku České republiky uvítali a budou o ní v budoucnu ještě jednat.

Ministr Barták v Kábulu hovořil s afghánskými ministry Wardakem a Atmarem také o spolupráci ve zbrojení. V rozhovoru se zaměřili především na zájem Afghánistánu o nákup českých letounů L – 159. Obě strany na toto téma hovořili již na společném setkání letos v březnu.

První den návštěvy asijské země zakončil vicepremiér a ministr Martin Barták setkáním s vrchním velitelem ozbrojených sil ISAF v Afghánistánu Stanleym McChrystalem. Během společné večeře diskutovali především o působení českých vojáků v Afghánistánu.

Během své čtyřdenní cesty má český ministr obrany v plánu navštívit také několik základen, kde působí čeští vojáci. Dnes, 30. dubna, čeká ministra Bartáka návštěva základny Sharana. V rámci mise HELI UNIT zde působí čeští vojáci, kteří mají na starost transportní vrtulníky. Ministr se poté přesune na základnu provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar.

Po dnešní návštěvě na kábulském letišti se česká delegace přesune na základnu Šarana, kde působí čeští vrtulníkáři v rámci mise HELI UNIT, a poté na základnu provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru. Návštěvu Afghánistánu ministr Barták zakončí opět v Kábulu, odkud se bude živě vysílat další pokračování pořadu Otázky Václava Moravce.

Zdroj: MO