Aktuálně

3. 5. 201015:18

Vláda dnes schválila restrukturalizační plán ČSA

Na dnešní pravidelné schůzi vlády ministři schválili restrukturalizační plán ČSA či transformaci kladrubského hřebčína.

Vláda dnes schválila restrukturalizační plán Českých aerolinií, kterým by se společnost měla řídit po dobu následujících tří let. Materiál předložený ministerstvem financí obsahoval také informace o průběhu řízení Evropské komise, která zkoumala úvěr poskytnutý společností Osinek Českým aeroliniím. Restrukturalizace ČSA musí podle ministerstva financí proběhnout plně v souladu s pokyny Evropské komise.

Kabinet Jana Fischera souhlasil i s dalším návrhem ministerstva financí, které po vládě požaduje, aby nerušila tendr na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací. Zrušení této velké státní zakázky v hodnotě 115 miliard korun by bylo podle ministerstva financí problematické a vzniklo by tak riziko žalob státu ze strany účastníků výběrového řízení. Ministerstvo si ke zprávě nechalo vypracovat právní analýzu, z níž vychází.

Ministři na dnešní pravidelné schůzi dále odsouhlasili návrh na transformaci Národního hřebčína v Kladrubech, který předložil ministr zemědělství Jakub Šebesta. Hřebčín bude jako státní podnik zrušen a převeden na příspěvkovou organizaci. Název Národní hřebčín Kladruby však zůstane stejný. Na základě tohoto převodu bude možné získat dotaci ve výši 300 milionů korun z evropských fondů. Kladrubský hřebčín byl založen v polovině šestnáctého století a Kladrubští bělouši patří společně s celým hřebčínem mezi národní památky.

Kabinet přerušil projednávání smluv s Ludmilou Havránkovou, se kterou vede spor o získání jejích pozemků, které brání dostavbě dálnice D11 vedoucí do Hradce Králové. Poslední nevykoupený pozemek má podle premiéra Jana Fischera rozlohu 1000m2. Předseda vlády na tiskové konferenci podotkl, že je třeba, aby byl tento problém vyřešen stoprocentně. Ministři jednání přerušili i přesto, že již existuje úřadem vlády vypracovaný znalecký posudek na ocenění příslušných pozemků. "Máme před sebou téměř vyřešený problém," uvedl na tiskové konferenci předseda vlády Jan Fischer.