Tiskové zprávy

7. 5. 201016:11

Jan Fischer jednal s premiérem Arménské republiky

TISKOVÁ ZPRÁVA

Předseda vlády ČR Jan Fischer se dnes sešel v rámci pracovního oběda s premiérem Arménské republiky Tigranem Sargsyanem.

Premiér Jan Fischer se arménskému partnerovi omluvil za to, že nedávno plánovaná návštěva Jerevanu se z kvůli jeho onemocnění musela odložit. Připomněl, že k podpisu je připraveno několik smluv, které posílí bilaterální právní rámec a tím dále ulehčí ekonomickou výměnu mezi oběma zeměmi. Historicky bylo Československo významným obchodním partnerem Arménie zejména v energetickém průmyslu a infrastruktuře. V době, kdy arménská ekonomika potřebuje růst, bude dobré na tyto tradice navázat.

Diskuse se týkala bilaterálních i širších zahraničně-politických témat. Arménie se aktivně podílí na projektu Východního partnerství, které zahájilo právě předsednictví ČR Radě Evropy. Premiér Tigran Sargsyan ocenil zkušenosti a jejich předávání ze strany ČR a jejích institucí směrem k Arménii v oblasti transformace ekonomiky, aproximace právního rámce s EU apod.

Dalším tématem byla regionální spolupráce v kavkazském a kaspickém regionu. Vzhledem k sousedství s Íranem jsou zkušenosti Arménie s jednáním s tímto nedemokratickým státem a jeho představiteli neocenitelné a důležité pro evropské a světové lídry.

Roman Prorok

mluvčí vlády ČR