Aktuálně

13. 7. 201013:30

První den Nečasovy vlády

Petr Nečas dnes uvede 9 ministrů do jejich funkcí

Dnes dopoledne uvedl odcházející premiér Jan Fischer do sídla vlády na Nábřeží Edvarda Beneše svého nástupce v premiérské funkci, Petra Nečase. Jeho kabinet dnes jmenoval prezident Václav Klaus.

Na krátkém tiskovém brífinku nastupující premiér Petr Nečas poděkoval Janu Fischerovi i jeho kolegyním a kolegům za jejich práci. Zároveň připomněl, že úloha, kterou měli v době ekonomické krize, nebyla vůbec lehká. "Chtěl bych vám poděkovat a říci, že odcházíte se zdviženým hledím a se ctí," řekl Nečas.

Odstupující premiér Jan Fischer popřál svému nástupci hodně úspěchů, pevné nervy a naplnění všech programový priorit, které tato země velmi potřebuje. Současně poblahopřál všem ministrům vlády Petra Nečase k dnešnímu jmenování do jejich postů.

Na programu následující prvního jednání nové vlády byly především organizační záležitosti, například jednací řád vlády či termín pro příští zasedání kabinetu.

Předseda vlády Nečas pokračoval uváděním jednotlivých ministrů do jejich funkcí. Zahájil jej uvedením Jiřího Pospíšila do kabinetu předsedy Legislativní rady vlády, kde jej uvítal dosavadní šéf Pavel Zářecký.

Dnes, 13. července, uvedl v Černínském paláci krátce po poledni za přítomnosti Petra Nečase Jan Kohout do funkce nového místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Na ministerstvu obrany přivítá Alexandra Vondru dosavadní ministr Martin Barták, resort vnitra bude dnes slavnostně předán i dalšímu místopředsedovi vlády Radku Johnovi. Svého nástupce Josefa Dobeše uvede do funkce nového ministra školství mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová. Dosavadní ministr kultury Václav Riedlbauch uvede dnes odpoledne svého nástupce Jiřího Bessera a Petr Šimerka přivítá na ministerstvu práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Jiří Pospíšil bude dnes kromě funkce předsedy Legislativní rady vlády uveden Danielou Kovářovou v přítomnosti premiéra Petra Nečase i na post šéfa resortu spravedlnosti. Dnes posledním ministrem, který bude slavnostně přivítán v budově svého ministerstva, bude Pavel Drobil, kterého v budově ve Vršovicích navečer očekává Rut Bízková.

Petra Nečase jmenoval prezident Václav Klaus předsedou vlády již 28. června, kdy jej zároveň pověřil jmenováním kabinetu. Uvedení ostatních členů Nečasova kabinetu do svých funkcí je naplánováno na zítřek.