Tiskové zprávy

20. 7. 201014:55

Petr Nečas: Země V4 mají jako svou prioritu fiskální odpovědnost a energetickou bezpečnost

Rozpočtová odpovědnost, energetická bezpečnost a častější setkávání šéfů vlád zemí Visegrádské skupiny před jednáními Evropské rady a Summitů EU. To byly hlavní témata dnešního společného jednání českého premiéra Petra Nečase, slovenské premiérky Ivety Radičové, maďarského premiéra Viktora Orbáně a polského premiéra Donalda Tuska na společném zasedání v Maďarsku.

„Za klíčové pokládám, že se setkali čtyři premiéři, kteří jako základní prioritu vidi fiskální odpovědnost. Je to důležité nejen vůči vlastním občanům a vlastnímu státu, ale i vůči partnerům v rámci V4,“ řekl po jednání český premiér Petr Nečas.

Předseda vlády také upozornil, že každá nestabilita a každý ekonomický problém vrhá špatné světlo na ostatní partnery ve středoevropském prostoru a může zpětně negativně ovlivnit i vývoj ekonomiky. Jako významný společný zájem zdůraznil také energetickou bezpečnost.

„Všechny země mohly pocítit na sobě nevýhodnost na závislosti na jednom dodavateli například energetických surovin. Podpora společných energetických projektů jako je Jižní koridor – plynovod Nabucco, severojižní trasa, která je připravena pro terminály zkapalněného plynu. To umožní nebýt tolik závislý na jednom dodavateli. Vzájemná spolupráce v tomto ohledu je velmi cenná a podnětná,“ dodal Nečas.

Martin Kupka, mluvčí vlády