Aktuálně

30. 7. 201014:57

Cílem Nečasovy vlády není zdaňovat práci seniorů

Názor premiéra se neshoduje s mediálním výstupem ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

Ten pro iDnes.cz uvedl, že podle koaliční smlouvy má vláda „snížit slevu na dani u těch, kteří pobírají důchod“. Taková interpretace smlouvy je ale podle Petra Nečase mylná.

 

„Musím říci, že nic podobného v koaliční smlouvě není a nebude, nebude ani ve vládním programovém prohlášení. Je to věc, kterou jednoznačně odmítám, považuji ji za nepromyšlenou a chybnou,“ vysvětlil novinářům premiér.

 

V krátkém čase je to již podruhé, kdy média mylně informují o tom, že vláda plánuje zvýšit daně pracujícím důchodcům. Nedávno pro deník Právo premiér vysvětloval, že v koaliční smlouvě je návrh strany Věci veřejné, podle kterého penzista s příjmem přibližně nad 70 tisíc korun měsíčně bude zdaňovat svůj důchod. To se ale dotkne řádově stovek lidí.

 

„Naopak zájmem této vlády, ale především ministra práce a sociálních věcí by měla být vyšší míra zaměstnanosti, včetně vyšší míry zaměstnanosti osob v důchodovém věku. Naopak každý, kdo pracuje, odvádí sociální pojistné, je vítaný. S jistou nadsázkou bych jako kontraodpověď na názor pana ministra práce a sociálních řekl: pracující důchodce, dobrý důchodce,“ řekl Petr Nečas.