Aktuálně

3. 8. 201014:39

Petr Nečas: Armáda nesmí být dojnou krávou pro privilegované

Na ministerstvu obrany vznikne Národní úřad pro vyzbrojování, Bílá kniha a kariérní řád

Doba, kdy celá řada privilegovaných firem nastavila penězovody z rozpočtu Ministerstva obrany na služby, které byly neadekvátní vyplaceným částkám, je minulostí. Po pracovním jednání na Ministerstvu obrany to řekl premiér Petr Nečas.

„Považuji za klíčové, aby resort obrany přestal mít pověst dojné krávy. Nesmí být vděčným objektem nejrůznějších parazitujících firem. Tyto časy skončí,“ řekl novinářům důrazně premiér.


Veřejnost podle premiéra očekává právem kroky, které povedou k vyšší transparentnosti a efektivnosti Ministerstva obrany. Z hlediska mediální publicity se nejčastěji psalo právě o ekonomice resortu Ministerstva obrany. I v dalších resortech je ale nutné podle premiéra udělat celou řadu změn.

Vznikne Národní úřad pro vyzbrojování, Bílá kniha a kariérní řád

Ministerstvo obrany si vytyčilo tři hlavní priority. Vznikne Národní úřad pro vyzbrojování, jehož úkolem bude zajistit hospodárné a systémově správné pořizování vojenské techniky a vojenského materiálu. Podle premiéra nesmí docházet k tomu, že armáda pořídí za velké peníze něco, co vlastně nepotřebuje, nebo se ukáže už po jednom roce, že to nepotřebuje.

„Bude také vypracován kvalitní kariérní řád, který umožní využití potenciálu v armádě, který pro další postup spravedlivě zohlední profesní kvalitu, vzdělání a nasazení každého příslušníka armády,“ vysvětlil plány resortu premiér.

Premiér také zmínil vytvoření Bílé knihy, což je dlouhodobá strategie rozvoje ozbrojených sil. Dokument bude diskutován nejenom širokou veřejností ale i odborníky. „Připravuji koncem srpna jmenování skupiny odborníků, panelu, který bude dohlížet nad touto prací,“ dodal ministr obrany Alexandr Vondra.