Tiskové zprávy

9. 8. 201012:27

Na okamžitou pomoc Liberecku dala vláda 40 milionů

Nečasův kabinet dnes na mimořádném zasedání schválil pomoc pro povodněmi postižený Liberecký kraj. Další pomoc i pro další kraje bude následovat.

Povodně

„V první řadě jsme s okamžitou platností rozhodli o uvolnění 40 milionů korun, které již zítra budou na účtu Libereckého kraje. Další miliony jsou připraveny pro naléhavé požadavky a ostatní postižené kraje, a to v řádu 350 milionů korun podle výše odhadovaných škod,“ řekl na tiskové konferenci premiér Petr Nečas.

Podle vlády je nyní nezbytné z finančních prostředků zajistit nákup pitné vody, nákup čisticích prostředků nebo přistavění kontejnerů. Musí být také obnoveny nejzákladnější komunikace v obcích, včetně mostů a mostků. Dále je potřeba nakoupit pohonné hmoty pro záchranáře i pro instituce, které pomáhají při odstraňování povodňových škod.

„Vláda schválila také povolání tisíce vojáků armády k odstraňování následků povodní, a to až do 30. září,“ dodal premiér. Povodňové škody budou místní samosprávy vyčíslovat v následujících dnech. Další pomoc přijde ve středu, kdy bude mít vláda informace o potřebné pomoci.

Poučení pro příště: vznikne „rezerva povodňové solidarity“

Vláda také začala diskutovat o systémovém řešení pro případné další lokální záplavy. „Povodně zasahující části České republiky budou přicházet. Dosavadní postup vlády, kdy řeší povodně až posléze, nestačí. V rámci státního rozpočtu by mohla být zřízena zvláštní položka, které říkáme „rezerva povodňové solidarity“,“ řekl Petr Nečas.

 

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...


Povodňová rezerva by mohla být financována z daní ekonomicky aktivních poplatníků, šlo by přibližně o stokorunu. „Šlo by pro představu o jednu krabičku cigaret a dvě piva na poplatníka u aktivních lidí,“ řekl premiér. Prostředky ze vzniklého fondu by navíc mohly být použity pouze na odstraňování povodňových škod.

„Chtěl bych také poděkovat všem složkám a příslušníkům Integrovaného záchranného systému, kteří pracovali s vysokým nasazením. Chtěl bych poděkovat představitelům místních a krajských samospráv a jménem vlády bych chtěl vyjádřit sounáležitost a solidaritu lidem, kteří byli postiženi povodněmi. Vláda na ně myslí a bude činit maximum, aby jim jejich situaci ulehčila,“ řekl premiér.