Tiskové zprávy

11. 8. 201016:59

Ministři odsouhlasili první návrhy škrtů na příští rok

Škrty ve státním rozpočtu mají snížit deficit pro příští rok o zhruba 70 miliard korun. Vláda také uvolnila další prostředky na odstranění následků povodní.

„Vláda se zabývala základním návrhem příjmů a limitů státních rozpočtů na příští rok. Jak příjmy, tak výdaje jsou nastaveny tak, aby deficit státního rozpočtu byl ve výši 135 miliard korun. Pokud by vláda nestanovila tyto přísné výdajové limity, tak by se deficit vyšplhal do výše 210 miliard,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Schválené limity se promítnou do podoby příjmů a výdajů jednotlivých kapitol. Vláda pak návrh úsporného rozpočtu projedná koncem srpna, aby jej sněmovně mohla předložit do konce září.

„Ocitáme se pod velmi silným časovým tlakem. To co jsme udělali dnes, měla vláda udělat v květnu. Jsme si vědomi toho, že pro příští rozpočtový rok nemůže vláda udělat nic jiného, než tu více tu méně plošně škrtat ve státním rozpočtu. Vláda se ale nechce spokojit jen s plošným škrtáním. To co teď děláme, nelze označit za reformy. Ty přijdou až na rozpočtový rok 2012 a na další roky,“ dodal premiér.

Vláda uvolnila 350 milionů na odstranění povodňových škod

 „Z vládní rozpočtové rezervy jsme vyčlenili dalších 350 milionů korun na řešení naléhavých požadavků v souvislosti s povodněmi. V dalším časovém horizontu musíme vyčkat na součet škod, které vznikly o víkendových povodních,“ upřesnil premiér.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Podle ministra financí nyní zejména ministerstva dopravy, životního prostředí a zemědělství budou od místních samospráv zjišťovat celkovou výši škod. „Během týdnů bude mít vláda přehled o celkovém rozsahu škod a vláda se podle toho zachová. 350 milionů není určeno pro celkovou náhradu škod. Vláda tímto krokem říká: máme dostatek prostředků pro urgentní, naléhavé žádosti,“ dodal ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministři dnes také projednali a podpořili senátní návrh na změnu bodového systému, složení Bezpečnostní rady státu nebo poslanecký návrh na změnu v zákoně o veřejných zakázkách. Další informace o projednaných bodech naleznete na www.vlada.cz