Tiskové zprávy

18. 8. 201018:11

Státní maturity budou příští rok

Vláda rozhodla, že státní maturity se poprvé uskuteční ve školním roce 2010/2011. Azylový zákon a zákon o pobytu cizinců na českém území projdou novelizací.

Jednotné maturity mají za cíl objektivní srovnání znalostí maturantů a s tím spojené úspory a zvýšení efektivity školství. Časem by jejich výsledky mohly používat univerzity v rámci přijímacího řízení. Generální zkouška státních maturit proběhne letos v říjnu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...


„Debata o státních maturitách byla svěží. Já osobně i ministři za ODS jsme spuštění státních maturit nepodpořili,“ uvedl premiér po jednání vlády. „Vláda rozhoduje ve sboru a v tomto případě zde byla většina hlasů pro tento návrh. Státní maturitní zkouška se na základě tohoto usnesení uskuteční, “ dodal předseda vlády.


Novela zákona o pobytu cizinců nově zavádí spoluodpovědnost zaměstnavatele a zprostředkovatelských agentur za zahraniční zaměstnance. Zaměstnavatelé tak budou například hradit náklady spojené s vyhoštěním jimi zaměstnaného cizince, který po vypršení platnosti povolení k pobytu neopustí Českou republiku nebo výlohy na jeho zdravotní péči v případě, že jej propustí před vypršením pracovního povolení. Novela dále zavádí tzv. modré karty, tedy povolení k dlouhodobému pobytu a práci pro vysoce kvalifikované zahraniční zaměstnance. Nově budou také pro zahraniční zaměstnance zavedeny průkazy s biometrickými prvky namísto dosavadních štítků vlepovaných do cestovních dokladů. Cizinci, kteří požádají o povolení k podnikání, budou povinni doložit, že jsou ze svého příjmu schopni zajistit pobyt sebe i své rodiny.


„Navracení do země původu by mělo fungovat především na základě dobrovolnosti. Přednost má dobrovolné plnění povinnosti návratu a teprve až v případě neplnění této povinnosti by měla nastat fáze vynucení si této povinnosti ze strany státu,“ komentoval premiér novelu zákona o pobytu cizinců na českém území.


Vláda na dnešním jednání vyjádřila neutrální stanovisko k novele zákona o loteriích, kterou předložilo Hlavní město Praha. Podle premiéra Nečase vláda souhlasí s jeho záměrem, nicméně návrh obsahuje legislativní a technické nedostatky. Vláda proto uložila ministru financí předložit vlastní novelu loterijního zákona, která umožní obcím regulovat provozování videoloterijních terminálů na jejich území.


Premiér Nečas také potvrdil odmítavé stanovisko České republiky k zavedení bankovní daně na úrovni Evropské unie. "Vládní pozicí nadále zůstává jednoznačné trvání na odmítavém postoji," uvedl předseda vlády Petr Nečas.