Aktuálně

30. 8. 201013:13

Premiér velvyslancům: Prosazujte především ekonomické zájmy ČR

Čeští velvyslanci slyšeli na prvním setkání s premiérem Petrem Nečasem, kam by měla směřovat zahraniční politika České republiky.

„Jedna z klíčových priorit se stává prosazování ekonomických zájmů naší země. Náš export reprezentuje 80 procent našeho hrubého domácího produktu. A pokud se nám podaří více diverzifikovat náš export do jiných exportních teritorií, než je EU, tak to bude něco, co bude velmi přínosné pro zemi,“ dodal Petr Nečas.

Podle předsedy vlády je úkolem velvyslanců pomáhat české ekonomice v jejím exportním směřování, ale i opačně v přilákání zahraničních investic k nám. „Jedno z klíčových hodnotících kritérií každého velvyslance by mělo být, jak se za dobu jeho působení zvýšil vzájemný obchodní obrat s danou zemí a Českou republikou,“ dodal premiér.

Ve svém projevu Petr Nečas také zmínil, že eurounijní agenda je v současnosti již bytostně domácí agendou. Na jednání evropské rady totiž jezdí pouze hlavy unijních států a ministři zahraničí nikoliv. Premiér také zmínil, že ve své funkci bude zřejmě nejméně cestující předseda vlády za poslední roky. „Neznamená to ale, že zahraniční a bezpečnostní politika nebude na jedna z hlavních priorit,“ dodal Nečas.

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg dnes také velvyslancům sdělil, že v jeho rezortu kvůli škrtům bude muset odejít na 250 lidí. „To je zatím první krok a pak uvidíme. Námi zrušené ambasády určitě nejsou poslední,“ řekl ministr novinářům