Aktuálně

31. 8. 201011:30

Lotyšsko se dostává z krize, řekl prezident

Prezident Lotyšska Valdis Zatlers se v Kramářově vile setkal s premiérem Petrem Nečasem.

Zdravější ekonomika, pozvolné snižování nezaměstnanosti a zvyšování obchodní spolupráce s Českem. Taková byla témata setkání lotyšského prezidenta s českým premiérem.

Prezident Lotyšska Valdis Zatlers mluvil především o pozitivním ekonomickém vývoji země. Zmínil, že export roste o více než 20 procent, pozvolna roste hrubý domácí produkt a o desetiny procent se snižuje nezaměstnanost.

Valdis Zatlers

Petr Nečas ujištění lotyšského prezidenta uvítal a ohodnotil zlepšení ekonomických ukazatelů Lotyšska. Zmínil také, že Česká republika udržuje s Lotyšskem velmi intenzivní vztahy a to nejen politické, ale i v oblasti ekonomiky a obrany. ČR se například účastní ochrany vzdušného prostoru pobaltských zemí. Zdůraznil také, že je důležitá spolupráce v oblasti průmyslu a obchodu s tím, že Lotyšsko je jedním z trhů pro odbyt českých výrobků. Mezi jinými firmami jsou to Škoda Auto nebo plzeňský závod Škoda.

Předseda vlády přivítal podporu Lotyšska pro umístění systému Galileo na českém území. Jako jeden z nejvýznamnějších závěrů dnešního jednání je fakt, že České republice záleží na tom, aby se objem obchodních vztahů s Lotyši vrátil na úroveň před krizí. V té souvislosti Valdis Zatlers premiéra ubezpečil, že doufá v totéž a jako jeden konkrétní příklad obchodní spolupráce zmínil české tramvaje v ulicích Rigy.

Petr Nečas také mluvil o příkladné lotyšské penzijní reformě, která bude jedním z podkladů, který bude česká strana studovat při přípravě svojí penzijní reformy. V této oblasti premiér zmínil konkrétní formy spolupráce a vzájemné inspirace. Petr Nečas též krátce hovořil o jedné ze společných priorit, kterou je energetická bezpečnost.

Lotyšský prezident na závěr tlumočil pozvání lotyšského premiéra Valdise Dombrovskise pro Petra Nečase k bilaterálnímu jednání v Rize.