Aktuálně

6. 9. 201012:17

Premiér: Soudy jsou zavaleny bagatelními případy, musíme to změnit

Předseda vlády Petr Nečas je dnes na pracovní návštěvě Brna, kterou zahájil dopoledne u Ústavního soudu.

Nečas, Brno

Pondělní pracovní program předsedy vlády Petra Nečase začal jednáním s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským. Hlavním tématem byla neúměrná zátěž soudů všech instancí. "Je alarmující, že polovinu veškeré zátěže soudů představují bagatelní případy jako je alkoholismus či neplacení alimentů. Zvykli jsme si, že u soudů končí většina sporů. To samozřejmě není dobře a přináší to obrovskou zátěž," zmínil předseda vlády Petr Nečas.

Společně s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem a představiteli Ústavního soudu diskutoval o možnostech změny. "Vítám tento odborný dialog, jak zajistit v naší zemi spravedlivé rozhodování. Budeme se dále bavit o tom, jak současnou zátěž zmírnit. Ona se týká i Ústavního soudu," vysvětlil Petr Nečas.

Nečas, Brno

Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského přijímá jeho instituce ročně až 3500 stížností. Diskuse se vedla například o podobě rozhodnutí soudu v případě zamítnutí stížností. V současnosti vypracovává Ústavní soud zpravidla velmi rozsáhlé zdůvodnění.


Z Ústavního soudu zamířil Petr Nečas do Gymnázia Vídeňská. Se studenty diskutoval zejména o podobě státních maturit a potřebě zvyšování kvality škol.