Tiskové zprávy

8. 9. 201016:38

Vláda začala projednávat rozpočet na příští rok, pokračovat bude za dva týdny

Ministři zatím přerušili jednání o rozpočtu, k návrhu se vrátí po dalších jednáních 22. září, kdy by jej měli schválit.

„Vláda se dnes primárně věnovala problematice veřejných financí, přípravě rozpočtu a s tím souvisejících zákonů pro příští rok. Dnes jsme rozjednali návrh zákona o státním rozpočtu pro rok 2011 s výjimkou rozpočtového výhledu na rok 2012 a 2013, protože tam musí proběhnout ještě koaliční vyjednávání,“ řekl novinářům premiér Petr Nečas.


Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...


V rámci změn v chystaném rozpočtu došlo podle ministra financí Miroslava Kalouska k navýšení prostředků v kapitole Ministerstva spravedlnosti o 1,1 miliardy korun. „600 milionů korun musí kapitola pokrýt prodejem vlastního majetku,“ dodal ministr Kalousek.

Podle ministra dopravy Víta Bárty vládní koalice nyní stanoví, jaké jsou ekonomické cíle reforem a stanoví také priority na následující rozpočtové roky. „Tyto úspory na ministerstvech jsou symbolem toho, že nyní šetříme na úkor těchto ministerstev, aby byl čas na přípravu sociální a zdravotní reformy,“ uvedl ministr Bárta.

Celkové příjmy rozpočtu jsou nižší než výdaje, což odpovídá původní dohodě trojkoalice. Deficit je plánovaný pro příští rok ve výši 135 miliard, což jsou 4,6 procenta HDP podle metodiky ESA 95. K rozpočtu i k jednání o střednědobém výhledu se chce vláda vrátit po jednání porady ekonomických ministrů a po jednání v rámci tripartity, které by mělo proběhnout 14. září.

„Stejně jsme přerušili rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury pro příští roky a střednědobého výhledu pro roky 2012 a 2013 a harmonogram výstavby,“ dodal premiér.

Vláda dále přijala negativní stanovisko k návrhu poslanců ČSSD o zákoně o loteriích. Důvodem je, že vláda má připravenou svou novelu a po schválení ve vládě bude předložena sněmovně.

Členové kabinetu také schválili návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti se stanovením kapitálových požadavků a postupů dohledu nad bankami, spořitelními a úvěrními družstvy a obchodníky s cennými papíry.

„Je to čistá transpozice evropské směrnice, která byla delegována za českého předsednictví. Dojde například ke zlepšení mezinárodní koordinace v dohledu nad kapitálovým trhem, tak retailovými institucemi, lepší spolupráci mezi orgány dohledu a posílení kontrolní činnosti v jednotlivých finančních institucích a v něčem, čemu říkáme signální varování proti riziku,“ řekl novinářům ministr financí.