Významné dny

24. 9. 20100:00

Obnovená premiéra filmu Svatý Václav (1930)

Obnovená premiéra němého velkofilmu s původní hudbou, která se koná u příležitosti oslav Dne české státnosti 28. září 2010 pod záštitou předsedy vlády České republiky Petra Nečase a pražského arcibiskupa, Mons. Dominika Duky.

Svatý Václav (1930)Tento bezmála dvouhodinový němý film s původní hudbou Oskara Nedbala a Jaroslava Křičky je dosud jediným pokusem, jak převést příběh knížete svatého Václava na filmové plátno.

I to svědčí o tom, že svatováclavská látka je po stránce uměleckého zpracování velmi nesnadná. Stejně jako filmaři, tak i dnešní doba si klade stejné otázky kolem významu českého patrona. Ze všech uměleckých děl o knížeti svatém Václavu patrně tento film nejvíce akcentuje prvek státnosti a míru.

Svatý Václav (1930)Smyslem obnovené premiéru velkofilmu Svatý Václav (1929/1930) je přispět k aktuální diskusi o tom, co vše tvoří obsah relativně mladého státního svátku „Dne české státnosti“ 28. září a jaké místo v něm svatováclavská tradice může mít. Navíc se zdá film – stejně jako při premiéře před osmdesáti lety – být nejpřístupnější formou směrem k širší veřejnosti.

Svatý Václav (1930)Film je v české kinematografii určitou raritou. Jeho rozpočet dosáhl astronomické výše, četnost zájmu tisku v době jeho vzniku nemá srovnání, hrály v něm domácí i zahraniční filmové hvězdy, jako první film u nás získal finanční podporu státu. Už jen záměr zpracovat svatováclavské téma vyvolal kontroverzní přijetí – to později postihlo i film samotný, z něhož se i proti záměru tvůrců stalo politikum.

Svatý Václav (1930)K divákovi se dnes film dostává po důkladném vylepšení obrazové stránky, s původní filmovou hudbou a nově vzniklým dokumentem režiséra Martina Suchánka, který se za pomoci záběrů z velkofilmu snaží zachytit svatováclavskou tradici na počátku třetího tisíciletí.

V obnovené premiéře bude film promítnut pouze jednou, a to 28. září 2010. V Rudolfinu ho od osmé hodiny večerní doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu za řízení Jana Kučery.

Svatý Václav (1930)Pod obnovenou premiérou je podepsán Úřad vlády České republiky, Národní filmový archiv, Český rozhlas a Česká televize.