Aktuálně

15. 9. 201013:37

Premiér letí do Bruselu, bude řešit kanadská víza

Petr Nečas bude poprvé jako premiér reprezentovat ČR na jednání Evropské rady.

Potká se také s šéfem NATO, předsedou Evropského parlamentu a Evropské komise nebo s britským premiérem.

„Budeme jednat o kanadských vízech a pro nás je nutné, aby se touto otázkou uvalení kanadských víz na obyvatele ČR zabývala Evropská unie na unijní úrovni. EU by měla reagovat na to, že část jejich občanů je diskriminována v porovnání s ostatními občany států,“ říká premiér Petr Nečas.

Podle premiéra bude česká delegace na Evropské radě také prezentovat svůj názor na kontrolu národních rozpočtů. „Upřednostňujeme obecnou diskuzi o principech národních rozpočtů formou politického závazku. Právní akty ze strany EU nejsou vhodným nástrojem pro zajištění rozpočtové disciplíny na straně národních států,“ dodává předseda vlády.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Dalším tématem bude bankovní daň, ke které má Česká republika rozdílný názor. „Nicméně pro nás je to principiální otázka, pro náš postoj máme zásadní důvody, na červnové Evropské radě jsme si vyjednali výjimku a je pro nás důležité, aby se promítla do evropské legislativy,“ říká Petr Nečas.

Předseda vlády se v rámci návštěvy potká ve středu večer s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem a s eurokomisařem pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehnem. Ve čtvrtek se premiér kromě Evropské rady také zúčastní jednání s generálním tajemníkem NATO Andersem Fogh Rasmussenem a s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem.