Aktuálně

16. 9. 20109:02

Premiér Petr Nečas v Bruselu. Setkal se na úvod s Barrosem

První návštěvu Bruselu v roli premiéra zahájil Petr Nečas setkáním s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem.

„Shodli jsme se, že Evropa potřebuje větší fiskální disciplínu,“ řekl po jednání premiér Petr Nečas. Mezi čtyřma očima hovořil s předsedou Evropské komise také o českém postoji k sankcím pro země, která nebudou plnit přijatá rozpočtová pravidla. Zmínil se také o vízech pro české občany při cestě do Kanady.

J. M. Barroso 

Na společné tiskové konferenci potom Petr Nečas uvedl: „Naši lidé nesmějí být občany druhé kategorii. Oceňuji, že Evropská komise naše volání slyší a je aktivní.“

Po setkání s předsedou komise se Petr Nečas sešel také s komisařem pro ekonomiku Olli Rehnem. V rozhovoru s ním Petr Nečas představil reformní záměry české vlády i parametry rozpočtové politiky pro příští rok. Zdůraznil, že se Česká republika staví za automatické využívání co nejširší škály sankcí a nástrojů proti státům, které hazardují s vlastními rozpočty a nebudou respektovat určená pravidla.

Petr Nečas vyjádřil také jednoznačné negativní stanovisko vůči bankovní dani: „Obáváme se, že by její zavedení vedlo jen k většímu morálnímu hazardu bank, které by v podobě pojištění dostaly nový polštář. Ve výsledku by se zvýšené náklady promítly do ceny bankovních produktů pro investory,“ zmínil Petr Nečas.

Došlo i na hodnocení ekonomických vazeb s Německem. Česká ekonomika je silně proexportně zaměřena a Německo je pro ni stěžejním odbytištěm. „S nadsázkou je možné říct, že když si německá ekonomika kýchne, ta česká dostane chřipku. Naše hospodářské cykly jsou opravdu hodně podobné,“ zmínil Petr Nečas.