Aktuálně

16. 9. 201019:01

V4: Musíme uskutečnit důchodovou reformu a Evropa nám v tom nesmí bránit

Hlavním tématem jednání Česka, Slovenska, Polska a Maďarska byla změna metodiky ESA pro stanovení výše dluhu veřejných rozpočtů v souvislosti s důchodovou reformou.

„Všechny čtyři země se shodly v tom, že pro dlouhodobou udržitelnost veřejných financí je nezbytné provést důchodovou reformu. Mělo by se na to pamatovat i z hlediska stabilizace veřejných financí, aby nedošlo k paradoxnímu vztahu, že země, které provádějí důchodové reformy, tak jsou ve svých důsledcích za ně kritizovány Evropskou unií,“ shrnul jednání Visegrádské skupiny český premiér.

Podle Petra Nečase bez penzijní reformy není možné zajistit udržitelnou rozpočtovou politiku. „Jde nám o změnu metodiky, aby například výnosy z privatizace investované právě do penzijní reformy nebyly započítávány do dluhu země,“ vysvětlil ministerský předseda.

Slovenská premiérka Iveta Radičová řekla, že se nesmí jednotlivé státy „motat v kruhu“. „Víme, že bez důchodové reformy nemůžeme do budoucna zajistit přijatelnou výši dluhů a od investování do důchodové reformy nás zdržují nebo odrazují stávající pravidla EU,“ řekla Radičová.