Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

20. 9. 201020:22

Klaus bude jezdit na summity EU věnované vnějším vztahům

ČTK ze dne 20.9. 2010

Praha - Prezident Václav Klaus se bude účastnit významnějších summitů EU, které se budou zabývat vnějšími vztahy unie. Vnitřní záležitosti EU bude na vrcholných summitech řešit premiér Petr Nečas (ODS). Dohodli se na tom na dnešní schůzce věnované koordinaci zahraniční politiky. Setkání se zúčastnil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

"Tam, kde se bude jednat o summity a Evropské rady týkající se převážně vnějších vztahů EU s jinými zeměmi a teritorii, se bude zúčastňovat prezident. Tam, kde se bude jednat o vnitřní záležitosti Evropské unie, respektive o její ekonomické záležitosti, tam se bude primárně zúčastňovat předseda vlády," řekl Nečas po schůzce.

Schwarzenberg doplnil, že Klaus má zájem o "velké" summity EU věnované například vztahům EU k asijským či africkým zemím. Na oba tyto chystané summity podle něj proto Klaus zřejmě pojede. Účast prezidenta na těchto akcích šéf diplomacie uvítal. Klaus se podobných unijních jednání účastnil už dříve. Z dnešní schůzky podle Schwarzenberga vyplynulo, že méně významných summitů, kde bude EU řešit například vztahy s menšími zeměmi, se Klaus účastnit nebude.

Nečas po jednání také potvrdil, že na listopadový summit NATO v Lisabonu pojede kromě něj i Klaus a Schwarzenberg. Aliance by na summitu měla mimo jiné rozhodnout o rozšíření nyní budovaného protiraketového systému NATO.

Schwarzenberg a Klaus na schůzce probrali také nadcházející summit OSN v New Yorku. V úterý tam oba odcestují na zasedání Valného shromáždění OSN. O domácích tématech podle Schwarzenberga dnes na Hradě řeč nebyla.

Prezident jednání s předsedou vlády a šéfem diplomacie označil za pracovní schůzku k zahraniční politice. Pozval je prý proto, aby jednali obecně o spolupráci vlády a prezidenta v této oblasti.

Autor: ČTK
www.ctk.cz