Aktuálně

21. 9. 201016:30

Rozloučení s Martinem Štěpánkem proběhne v pátek

Poslední rozloučení s hercem a bývalým ministrem Martinem Štěpánkem se bude konat v pátek 24. září ve 13 hodin v Praze Strašnicích.

„Martin Štěpánek pro mě nebyl pouze několik měsíců kolega ve vládě, ale skutečně člověk, ke kterému jsem cítil osobní přátelství a musím říci, že jeho odchod mě skutečně lidsky zasáhl a je mi to opravdu líto,“ řekl po nešťastném úmrtí bývalého ministra premiér Petr Nečas.

 Martin Štěpánek

Martin Štěpánek patřil mezi vynikající charakterní herce

Martin Štěpánek se narodil 11. ledna 1947 v Praze. Byl synem slavného herce Zdeňka Štěpánka, a na hereckou dráhu se úspěšně vydali i jeho sourozenci, bratr Petr a sestra Jana.

Vystudoval Divadelní akademii múzických umění v Praze a v roce 1969 se stal členem činohry Národního divadla. Vstup na divadelní prkna měl raketový. Nebylo mu ani pětadvacet a v Národním divadle už měl na kontě role Švandy v Tylově Strakonickém dudákovi či Radúze v Zeyerově Radúzovi a Mahuleně. Z Národního však musel po čtyřech letech z politických důvodů odejít. Poté působil v Činoherním klubu, ale po třech letech se situace opakovala a z divadla musel opět ze stejných důvodů pryč.

Téměř rok byl bez práce a v roce 1977 nastoupil do Divadla na Vinohradech. Kromě divadelních rolí si zahrál i v řadě filmů a televizních inscenací. Když ale v roce 1981 dostal ultimátum - buď kandidatura na členství v KSČ nebo výpověď - emigroval s rodinou během dovolené v Rakousku a požádal o politický azyl. Jeho manželka Jaroslava Tvrzníková byla také herečkou a měli spolu dvě děti - dceru Josefínu a syna Jana.

Poté působil jako herec v Rakousku a Německu, především se ale v roce 1983 stal spolupracovníkem Rádia Svobodná Evropa a začal se živit novinařinou. V rádiu zůstal i poté, co se stanice z Mnichova přestěhovala do Prahy.

Vrátil se pak znovu k divadlu jako herec a režisér, hostoval ve Vinohradském divadle, pracoval pro film, televizi i dabing.

Každodenním chlebíčkem komentátora publicistického rádia Štěpánka bylo sledovat dění na domácí politické scéně. Proto až tak nepřekvapilo, když v září 2006 přijal nabídku premiéra Mirka Topolánka (ODS) na funkci ministra kultury v jeho menšinové vládě. První dny v úřadu však strávil v nemocnici, kde se podrobil chirurgickém zákroku, při němž mu lékaři odebrali z krku mandli a jednu uzlinu. Chodil na ozařování, nálezy byly negativní a zdálo se, že chorobu překonal.

Jako ministr nepatřil Štěpánek, který byl nestraník, ale také dlouholetý příznivec ODS, k oblíbeným šéfům kultury. Kdyby ve funkci zůstal "uměl by prý ministerstvo zrušit". V druhém pokusu v lednu 2007 si už Topolánek vybral jiného ministra, ale Štěpánek se stal jeho placeným poradcem.

Herec, jehož umění jsme mohli obdivovat třeba v jedné z větších posledních rolí v seriálu Pojišťovna štěstí, patřil mezi svobodné zednáře. Jako jeden z mála se k tomu hlásil, byl členem Lóže U tří Hvězd, jedné ze dvou exilových lóží, která působila v Mnichově a po roce 1990 se přestěhovala do Česka. Byl také známý svou zálibou ve střelných zbraních, kterou zdědil po otci. Zbraň se mu nakonec stala osudnou, když se zastřelil ve své pracovně v bytě v Praze na Vinohradech.

Zdroj: ČTK