Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

23. 9. 201013:45

Poslanci podpořili asociační dohodu Srbska s EU

ČTK ze dne 23.9. 2010

Poslanci poslali do dalšího čtení asociační dohodu, která přibližuje Srbsko členství v Evropské unii. Dokumentem se nyní bude zabývat zahraniční výbor. O vstup do EU požádalo Srbsko oficiálně loni v prosinci. Smlouvu již plně ratifikovalo Španělsko, Bulharsko, Estonsko a Malta. Česká republika vstup Srbska do unie podporuje.
Asociační dohoda zavazuje Srbsko kromě jiného k přizpůsobení národní legislativy - hlavně pokud jde o vnitřní trh, hospodářskou soutěž, ochranu průmyslového vlastnictví a veřejné zakázky. Bělehrad získá asociační smlovou lepší přístup na vnitřní trh a větší možnost čerpání některých unijních fondů.

Dohoda také umožní občanům členských států nakupovat v Srbsku nemovitosti. Do čtyř let od přijetí dohody se jim má dostat v tomto směru stejných práv jako místním lidem. Srbsko bude muset spolupracovat i na zlepšení nezávislého soudnictví, práce policie a potírání korupce.

Zatím jedinou zemí bývalé Jugoslávie, které se podařilo vstoupit do unie, je od května 2004 Slovinsko. Tato země je už i součástí eurozóny. Sousední Chorvatsko by mohlo vstoupit do unie v roce 2012.