Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

24. 9. 201013:55

FT: Za vysoký rozpočtový schodek bude pokuta 0,2 % HDP

ČTK ze dne 24.9. 2010

Země eurozóny, které v budoucnosti poruší rozpočtová pravidla Evropské unie, zaplatí pokutu ve výši 0,2 procenta hrubého domácího produktu. Pokud budou navíc ignorovat doporučení Evropské komise, která mají vést ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti, nevyhnou se pokutě ve výši 0,1 procenta HDP. Píše o tom dnešní vydání deníku Financial Times.

Návrhy na zavedení citelných pokut by měla Evropská komise představit již příští středu. Sankce by přitom měly být automatické, ale stále bude existovat možnost jak je zvrátit. Musela by se proti nim vyslovit kvalifikovaná většina ministrů financí zemí eurozóny do deseti dnů od uvalení pokuty.

Brusel by měl nově členské státy eurozóny trestat i za absolutní výši státního dluhu, která by podle současných pravidel neměla překročit 60 procent HDP. K tomuto kritériu se v unii dosud příliš nepřihlíželo, mimo jiné i kvůli tomu, že jej porušuje značná část členských států. Pokuty tak hrozily jen za překročení hranice ročního rozpočtového schodku, která je stanovena na tři procenta HDP.

Evropská komise bude nově sledovat, zda se jednotlivé země blíží k 60procentní hranici. Aby se předlužené státy vyhnuly pokutě, budou muset snižovat celkové zadlužení během tří let o jednu dvacetinu ročně.

Návrhy, které komise představí ve středu, se budou týkat především eurozóny. Pokuty pro země mimo zónu, kde státy platí evropskou jednotnou měnou, komise zveřejní nejspíš až později. Měly by se ovšem týkat omezení evropských dotací.