Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

27. 9. 201014:29

Rumunsko a Bulharsko chtějí usilovat o vstup do Schengenu společně

EurActiv ze dne 27.9. 2010

Během své návštěvy v Sofii (23. září) nalezl rumunský prezident Traian Basescu spojence ve svém bulharském protějšku Georgi Parvanovovi. Oba volali po rychlém vstupu obou zemí do schengenského prostoru. Informace o tom přinesl bulharský partner EurActivu Dnevnik.

Bulharský prezident Georgi Parvanov po boku svého hosta uvedl, že dvě bilaterální dohody (jedna z roku 2008 a druhá z roku 2010) zavazují sousedící země k tomu, aby společně usilovaly o splnění kritérií, která jsou nutná ke vstupu do evropské bezhraniční zóny.

Za pravdu mu dávají i někteří odborníci, kteří se domnívají, že pro Bulharsko a Rumunsko je levnější a účinnější vstoupit do schengenského prostoru společně.
Dnevnik připomíná, že podle bulharského premiéra Bojka Borisova by se ale měla způsobilost každé země ke vstupu do Schengenu posoudit podle toho, do jaké míry se ona sama přiblíží unijním kritériím.

Jelikož obě země doufají, že se jim to povede v březnu 2011, Borisov (možná i z tohoto důvodu) odmítl kritizovat Paříž (která bude o rozšíření Schengenu spolurozhodovat) za vyhošťování francouzských Romů.

Georgi Parvanov i jeho rumunský protějšek Traian Basescu ale kategoricky odmítli dohady, že by vstup jejich zemí měl záviset na jiných tématech. „Naši největší prioritou je vstoupit do Schengenu v březnu 2011 (...) Jsme kategoricky proti spojování tohoto tématu s ostatními tématy jako například otázka Romů,“ řekl Basescu. Parvanov trval na tom, že sankce a vyhoštění na základě etnického původu jsou „nepřijatelné.“

Francouzská zdrženlivost
Přesto by se mohl vstup Bulharska a Rumunska do Schengenu opozdit. Důvodem by nebyla romská otázka, ale nedostatky v systému prosazování práva. Zatímco Evropská komise obě země stále monitoruje v rámci tzv. Mechanismu spolupráce a verifikace (CVM), Francie a Německo se zřejmě nově přiklonily k názoru, že Bulharsko a Rumunsko do Schengenu vstoupit nemohou (EurActiv 14.9.2010).

„Není to pouze pohled Francie. Myslím, že všechny vlády se shodují v tom, že dokud tyto dvě země nesplní podmínky, které jsou po nich požadovány, mnoho věcí provést nepůjde, a to včetně například kontroly vnějších hranic. Nikdo tento názor nezpochybňuje,“ uvedl francouzský ministr pro evropské záležitosti Pierre Lellouche 13. září v Bruselu.
Pokud se na to podíváme z pohledu práva, přímou právní spojitost mezi monitorováním dvou nových členských států a jejich vstupem do Schengenu nenajdeme. Jelikož však o rozšíření Schengenu rozhodují členské státy, určitá nepřímá souvislost by existovat přece jen mohla, připouštějí diplomaté.

„Strategie kočovníků“
Jak již bylo naznačeno, dalším tématem setkání obou prezidentů byla romská otázka. Rumunský prezident Basescu během své návštěvy Sofie totiž zmínil v souvislosti s nedávnými událostmi ve Francii nutnost vytvoření evropské strategie pro integraci „kočovných Romů“.

Basescu připomněl, že podle slov mnoha politiků nyní žije v Evropě 12-14 milionů Romů. Podle rumunského prezidenta ale není nutné, aby EU integrovala všechny, protože jejich podstatná část je již usazená. Pouze pro kočující Romy je třeba najít speciální řešení, uvedl.

„Musíme vytvořit podmínky pro sezónní práce, musíme zajistit, aby se děti Romů, kteří rozbili své tábory na okrajích Sofie, Bukurešti nebo Paříže, mohly vzdělávat,“ citovala Basesca agentura Focus.
„Rád bych například zajistil, že Rumunsko do těchto romských táborů pošle své učitele,“ uzavřel.