Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

6. 10. 201010:26

Ashtonová odložila slyšení nových velvyslanců EU

ČTK ze dne 6.10. 2010

Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová se rozhodla odložit na neurčito slyšení nových velvyslanců EU v Evropském parlamentu. První z nich měli před výbor pro zahraniční věci předstoupit dnes ráno, Ashtonová ovšem na poslední chvíli stáhla tento bod z programu a požaduje, aby bylo jejich vystoupení neveřejné. Novinářům to oznámil šéf výboru Gabrielle Albertini.

Šéfka nově vznikajícího unijního sboru upozorňuje, že někteří velvyslanci, kteří teprve před nedávnem zvítězili ve výběrovém řízení, stále ještě nemají souhlas země, kde budou působit. Pokud by tak například nový velvyslanec EU v Číně měl před zákonodárci veřejně hovořit o problematice lidských práv, mohl by tak ohrozit své působení v zemi.

Spory mezi Ashtonovou a europoslanci sílí

"Parlament se chová nezodpovědně a mění pravidla za pochodu," postěžoval si internetovému serveru European Voice nejmenovaný poradce Ashtonové.

Dohoda o vzniku nového diplomatického sboru mezi členskými státy EU a Evropským parlamentem nijak nezmiňuje, zda má být jednání veřejné, nebo se má konat za zavřenými dveřmi. Poslanci nicméně trvají na tom, aby se konalo podle vzoru amerického Kongresu, kde je rovněž veřejné.

Spory mezi europoslanci a Ashtonovou zdaleka nejsou ojedinělé. Šéfka unijní diplomacie před nedávnem oznámila 28 jmen nových velvyslanců a okamžitě se ocitla pod palbou kritiky. Poslancům se mimo jiné nelíbí, že rozložení sil mezi muži a ženami není vyvážené.

"Kuřáckému gentlemanskému klubu" Zelení rozpočet neschválí

V prvním kole totiž uspělo jen šest žen. "Je to urážka 250 milionů žen, které žijí v Evropě. Evropský parlament toto nemůže přijmout a frakce Zelených se bude snažit, aby poslanci odmítli jakýkoliv rozpočet pro tento kuřácký gentlemanský klub," řekla mluvčí Zelených Franziska Brantnerová.

Rozložení se nelíbí ani některým členským státům, především pak těm ze střední a východní Evropy. V prvním kole výběru na posty velvyslanců EU ve světě neuspěl žádný Čech ani Slovák. Z nových členských států se evropským velvyslancem zatím stanou jen zástupci Polska, Bulharska a Litvy. Češi a další ovšem budou mít šanci ještě v dalších kolech, kdy Ashtonová bude vybírat dalších 80 nových velvyslanců.

Šéfce unijní diplomacie se ovšem nedaří udržet ani schválený rozpočet. Diplomatický sbor má mít po světě 130 misí a pracovat by v něm mělo kolem 8000 lidí, z nichž má být 1145 diplomatů. Náklady na jeho chod mají dosahovat zhruba 11 miliard korun ročně, přičemž už nyní je jasné, že budou proti předpokladům o zhruba 800 milionů korun vyšší.